El 28 de gener de 1982 un grup d'estudiants de l'Escola Vedruna posava en antena Ràdio Estudiantil de Palamós, Ràdio Palamós, 1982l'emissora de ràdio local que amb el temps es convertiria en l'actual Ràdio Palamós. Cèsar Díaz del Real, Jordi Fornós, Albert Gallart i Jordi Iglesias varen iniciar l'embrió de Ràdio Palamós. Després d'uns primers mesos d'emissions espontànies, a finals de 1982, els llavors col·laboradors de l'emissora local decidien constituir-se en assemblea per tirar endavant un projecte més organitzat. Així es van redactar els primers estatuts de Ràdio Estudiantil de Palamós. D'aquells estatuts en sortiria la primera Junta directiva que endegaria l'emissora local que més tard passaria a ser emissora municipal -un cop reconeguda pel Ple de l'Ajuntament.

Els primers contactes entre els components de Ràdio Estudiantil es fa amb qui era llavors alcalde, Josep Perals. Però el primer projecte seriós es va començar a perfilar amb l'Ajuntament essent l'alcalde Francesc Dalmau, d'ERC. Llavors es redacten els primers Estatuts de serveis de l'emissora municipal Ràdio Palamós que són aprovats per unanimitat pel Ple del mes de desembre de 1983. A mitjans de 1984, l'Ajuntament de Palamós tramita oficialment l'expedient davant la Generalitat per la sol·licitud de la concessió administrativa per una emissora municipal. Des de llavors, el camí de l'emissora municipal, ja com a Ràdio Palamós, és un constant de baixades i pujades, marcades pels canvis d'orientació en els governs municipals, les limitacions pressupostàries i les indefinicions polítiques cap al servei de l'emissora municipal.

Fèlix Gubert és el director de Ràdio Palamós que aconsegueix traslladar l'equipament dels antics locals de la Voz de la Costa Brava -avui La Gorga- a l'edifici del Centre Cultural del carrer Orient 22. Era l'any 1985 i Josep Ferrer ocupava l'alcaldia. Pocs mesos després i sense que s'arribés a cap acord, l'equip directiu plega de les seves funcions i l'emissora entra en un període de provisionalitat en mans d'una Junta que intenta que l'emissora no desaparegui del tot.

Ràdio Palamós, 1986 L'any 1986 entra un nou equip que, recuperant la línia del Patronat municipal com a forma de gestió, torna a negociar amb l'Ajuntament la recuperació del servei. L'any 1987 s'estableix una plantilla mínima per començar a funcionar. Aquell any surt la primera promoció del Curs de Ràdio, que amb el temps es mostraria com un pilar del projecte. S'iniciava una nova etapa, però continuarien els problemes: Després de varis intents de fer funcionar el Patronat Municipal de Ràdio Palamós, el Ple de l'Ajuntament de Palamós acorda deixar inoperant el Patronat l'any 1991, i el servei resta en una provisionalitat que duraria fins l'any 1997, quan en un altre acord de ple s'acordava per majoria, la dissolució definitiva de l'organisme Patronat Municipal de Ràdio Palamós, donant pas a la fórmula que proposava l'Associació Cultural Amics de la Ràdio, una associació creada pels treballadors i col·laboradors de l'emissora l'any 1994 per garantir el futur de Ràdio Palamós.

Ràdio Palamós, 1999 Els anys 1998 i 2003 l'Ajuntament de Palamós signa dos convenis consecutius de col·laboració amb l'Associació Cultural Amics de la Ràdio (ACAR) que assegura una programació estable i una línia de finançament i inversió que surt i es gestiona des del propi servei.

El 15 de juny de 2009 el Ple de l'Ajuntament aprova el Reglament d'Organització i Funcionament Intern de l'Emissora Municipal, Ràdio Palamós. Amb aquest document l'Ajuntament fixa el nou marc de funcionament de l'emissora a partir de la finalització del Conveni de col·laboració amb l'Associació Cultural d'Amics de la Ràdio que finalitza el 16 d'abril de 2010.

Ràdio Palamós, 1999El 23 de febrer de 2010 el Ple de l'Ajuntament aprova el primer Pla de Programació per l'Emissora Municipal a partir del que fixa l'esmentat reglament i que representarà l'oferta informativa i de servei de l'emissora pública local d'acord amb els principis fixats per la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya de 2005.

El 17 de juliol de 2014 el Ple de l'Ajuntament de Palamós aprova el segon Pla de Programació pel període 2014 - 2018 en el qual s'incorpora per primera vegada una producció audiovisual i es parla d'una plataforma multimèdia gestionada per l'Emissora, palamoscomunicacio.cat . D'aquesta producció en va sorgir la sèrie "Història Amagada", finalista en l'edició de 2018 dels Premis Carles Rahola, a la "Millor informació digital".

El 12 de setembre de 2017 el Ple de l'Ajuntament va aprovar el tercer Pla de Programació pel període 2018 - 2022. Un Pla de Programació que s'ha posat en marxa amb la graella del mes d'octubre de 2018.

Òrgans de gestió

El Ple de l’Ajuntament de Palamós aprova en la seva sessió de 15 de juny de 2009 el Reglament d’Organització i Funcionament de l’emissora municipal Ràdio Palamós. Aquest reglament fixa quins són els objectius del servei, els seus principis i els seus òrgans de gestió.
En aquest document podeu consultar el Pla de Programació 2018 - 2022 de l'emissora Ràdio Palamós.
Si voleu consultar l'execució del pressupost de Ràdio Palamós, accediu a aquest document: Execució Pressupost 2018

25è aniversari
Llibre commemoratiu:
'1982-2007. Vint-i-cinc anys de Ràdio Palamós'

 Presentació de l'autor, Oriol Mas

 Pròleg a càrrec de Gerard Prohias


Cliqueu aquí per descarregar el llibre en format .pdf.

Reconeixements

2018 Premis Carles Rahola
Finalista en la categoria de Millor Informació Digital

Història Amagada - palamoscomunicacio.cat. Aquesta és una sèrie de reportatges audiovisuals que desvetlla racons o elements, que a simple vista solen passar desapercebuts, i que tenen un interessant valor patrimonial i històric. Un treball de l’historiador palamosí Gabriel Martín i dels periodistes Carlos Ribas i Carles Pastor. La primera temporada d''Història Amagada' ha constat de vuit episodis. Ha visitat els búnquers i túnels de la Guerra Civil al Molí de Vent, el Palau Medieval amagat al Castellet, la cova sepulcral de Cala Senià i la vila romana de Vilarenys, a Vall-llobrega. També ha viatjat a la prehistòria amb les inscultures de la vall de Bell-lloc, s'ha endinsat en les entranyes de l'església de Santa Maria del Mar escales amunt i ha desvetllat on penjaven els criminals a Palamós, anys enrere. El cementiri i la maçoneria va tancar la primera tanda de capítols d'aquesta producció audiovisual de Ràdio Palamós.

2004 Premis Ràdio Associació de Catalunya 2003
Premi al millor programa de ràdio local

Premi al millor programa de ràdio local El teu país. La sèrie de programes El teu país es va emetre la temporada 2002-2003 amb el compromís de l'emissora per potenciar un sentiment de comarcalitat entre els seus oients. La sèrie presenta una varietat de reportatges tractant aspectes del present i del passat de l'Empordà. El jurat dels Premis Ràdio Associació de Catalunya ha valorats el programa El teu país per ser "una proposta original, imaginativa, formadora, il·lustradora i ben desenvolupada. Es tracta d'una molt bona combinació entre una sòlida base literària i els diferents aspectes que intervenen en la realització radiofònica".

2001 Premis Ràdio Associació de Catalunya 2000
Premi al millor programa de ràdio local

Sabíeu que? Programa de divulgació històrica i cultural. Basat en els treballs de recerca de l'historiador Pere Trijueque i Fonalleras. Cada programa Sabíeu que?, presenta de sis a set històries curtes de fets, costums, oficis o construccions dels quals només en queda constància en els documents que l'historiador i documentalista de la sèrie ha rescatat d'arxius locals, comarcals i nacionals.

1998 Memorial Ignasi Ponti
Premi al millor programa de ràdio

Hostes Vindran. Programa d'entrevistes personals amb posproducció, una sèrie que convida a conèixer el personatge a través de les seves vivències de la música

1998 Premis Fundació Rafel Peris

Segon premi en l'apartat al millor projecte radiofònic per la seva repercussió social i cultural: Associació Cultural Amics de la Ràdio - Ràdio Palamós

1997 II Premis Catalunya de Comunicació Local.
Fundació de Ràdio i Televisió Local
Finalista en l'apartat de Promoció i el respecte al medi ambient

Vegeu el vídeo

1997 II Premis Catalunya de Comunicació Local.
Fundació de Ràdio i Televisió Local
Premi a la millor tasca cultural en la modalitat de ràdio

Vegeu el vídeo

Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...