desembre de 2022


Els pescadors de Palamós han tancat l’any 2022 amb preocupació per la nova proposta de la Unió Europea de reduir la quota anual de dies de pesca. La Comissió Europea fixa una reducció del 7 per cent però obre la porta a rebaixar-ho a un 3,5 per cent, l’equivalent a una setmana de feina, si s'adopten mesures compensatòries. La Confraria de Pescadors de Palamós, però, diu que no se'ls ha tingut en compte l’esforç que realitzen des de fa anys en favor de la sostenibilitat pesquera, sobretot a través del Pla de gestió de la gamba. Les barques palamosines feinegen entre 180 i 200 dies anuals, en funció del tipus de pesquera i d'embarcació. Ara poden veure retallada aquesta activitat encara més, fet que podria posar en qüestió la seva rendibilitat.


La Unitat d’Actuació Pineda d’en Gori ha continuat sent al llarg del 2022, compartint protagonisme amb la urbanització del sector del Bellafosca, el principal cavall de batalla de la reivindicació ecologista per frenar la pressió urbanística al litoral de Palamós. Aquest desembre passat, la plataforma SOS Costa Brava ha protestat contra el tercer edifici previst en el sector nord de la pineda. Els ecologistes van desplegar creus com a gest simbòlic de comiat als pins que es tallaran per construir-lo. En aquest sector, el planejament urbanístic preveu tres edificis de 24 apartaments, dos dels quals ja estan fets. El govern municipal d’ERC assegura que no li agrada l’actuació però que si la llicència d’obres compleix tots els requeriments, l’ha de concedir.


Després de dos anys d’ajornaments a causa de la pandèmia, Palamós i Rheda- Wiedenbrück han pogut celebrar finalment el 25 aniversari del seu agermanament. Una delegació palamosina ha viatjat a Alemanya, al desembre, i, dos mesos abans, la gent de Rheda havia vingut a Palamós. L’estada dels alemanys, per cert, va servir per posar les bases d’una col·laboració encaminada al foment de l’activitat turística. La relació entre els dos municipis va néixer l’any 1987 a partir de contactes entre els clubs de bàsquet respectius, i el protocol d’agermanament es va firmar el 1995.


Desembre ha estat el mes de la presentació dels darrers resultats de les excavacions al poblat iber de Castell. Cinc setmanes de treball han permès posar al descobert el sistema original d'accés a aquest assentament, facilitant un coneixement més profund de les mesures defensives dels pobles ibers, i del seu característic urbanisme. El poblat iber de Castell es va establir en el segle VI a.C., aprofitant les immillorables condicions de control i defensa que oferia la zona. El poblat va estar ocupat fins entrat el segle primer d.C., quan, sota domini romà, la població es va traslladar a les planes de l'interior.


Barques de pesca amarrades al port

Acció de protesta de SOS Costa Brava a la Pineda d'en Gori

Actes del 25è aniversari de l'agermanament amb Rheda-Wiedenbrück

Excavacions al poblat iber de Castell

Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...