desembre de 2020


L’últim mes de l’any 2020 ha comportat, a les portes de les festes de Nadal, un nou repunt en la pandèmia de la COVID-19. Especialment perjudicades han estat les residències de la tercera edat. El sociosanitari Palamós Gent Gran s’ha vist afectat per un brot de coronavirus molt sever tant pel que fa als residents, com als professionals que hi treballen. Els diferents cribratges han permès detectar gairebé un centenar de positius sumant els dos col·lectius, i s’han produït vàries defuncions de pacients grans i que ja tenien malalties greus. Durant el desembre, la pandèmia també ha colpejat amb duresa els dos geriàtrics privats que hi ha a Calonge, amb més de 80 infectats entre els seus usuaris.


Un cop més, les conseqüències socials de la pandèmia han aflorat a continuació de la crisi sanitària. Al desembre hem conegut les dades d’actuació de Creu Roja Palamós des del març, quan tot va començar, i fins a final d’any. L’ONG ha atès més de 1.100 persones amb necessitats socials bàsiques, un 40 per cent més que en el mateix període del 2019. Es tracta d’accions adreçades a la població més vulnerable de Palamós, Calonge i Sant Antoni, i Vall-llobrega. Accions com ajudes alimentàries, pel lloguer de l’habitatge o pel pagament de subministraments d’aigua, llum o gas. Creu Roja també ha hagut de repartir un centenar de targetes moneder per a comprar aliments bàsics, dotades amb 100 euros mensuals fins al març. La campanya d’ajudes escolars d’aquest any ha arribat a 97 nens i nenes, amb un suport de 80 euros per cap.


La dissort dels més desafavorits ens hauria de preocupar en tot moment. Per desgràcia això no sempre passa però, malgrat tot, la proximitat de les festes de Nadal sempre acaba sent una ocasió propícia per sensibilitzar la resposta a causes solidàries. Amb més motiu que mai, aquest any no ha estat una excepció. Aquest desembre hem conegut la iniciativa d’un grup de cuiners empordanesos per fer gairebé 13.000 canelons que s’han repartit entre diferents entitats i fundacions benèfiques, per fer els àpats nadalencs. I, d’altra banda, Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà no ha faltat a la seva cita anual amb la Marató de TV3, aquest 2020 dedicada a la investigació del coronavirus. L’entitat gestora de l’hospital de Palamós hi ha contribuït amb un acte públic en què els seus professionals, i també alguns pacients, han explicat les seves experiències personals amb la COVID-19


I dues esportistes palamosines han estat notícia en la recta final del 2020. L’amazona Judit Sardà ha estat guardonada amb la distinció més alta de l’equitació d’Alemanya, país on fa cinc anys que viu i treballa. Es tracta de la insígnia d’or de la federació hípica, que acredita els qui han aconseguit un mínim de deu victòries en grans premis. En aquest cas en l’especialitat de la Judit que és la doma clàssica, en la qual s’ha guanyat un prestigi molt merescut, juntament amb el seu cavall Don Primus. L’altra nom propi és el de Marina Barneda, futbolista palamosina de 22 anys que està triomfant a la lliga universitària dels Estats Units. Barneda és la portera del Missouri Valley College, on compagina el futbol amb els estudis d’educació física. Aquesta temporada, el seu equip s’ha classificat pels play-off que li poden donar l’accés a la fase nacional del campionat, i la Marina ha estat inclosa en el tercer millor equip ideal de la lliga.


El 27 de desembre es van començar a administrar les primeres vacunes. (Foto: Cat Salut)

Creu Roja ha ajudat l'any 2020 a més de 1.100 persones amb dificultats socials

El programa emès per TVCB amb professionals i afectats va recaptar 1.003€

Judit Sardà i Marina Barneda, dues esportistes palamosines que triomfen a l'estranger

Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...