Cultura de la Generalitat rebutja l'actual projecte d'urbanització de la Pineda d'en Gori

02/10/2002 Medi Ambient


El projecte d'urbanització de la Pineda d'en Gori, que ja havia aprovat l'equip de govern de l'Ajuntament amb l'oposició de la resta de grups polítics i també de les associacions ecologistes, ha estat refusat per la Comissió del Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La Comissió diu que part del terreny que es volia edificar està protegit dins l'espai marcat com a Bé d'Interès Cultural de Cala S'Alguer. Abel Espinosa.L'acord a què havien arribat l'Ajuntament de Palamós i la promotora encarregada de l'urbanització deixava construïr una part de la Pineda d'en Gori, però la part més cap a l'interior, deixant la primera línia de mar com a terrenys públics i sense edificar. Aquest projecte comportava urbanitzar la zona de la Pineda d'en Gori, i la construcció de quatre blocs de pisos de quatre plantes cadascun, sumant un total de vuitanta habitatges.
Aquest projecte va ser aprovat per l'equip de govern format per Convergència i Unió, Partit Popular i Grup Mixt, però va tenir el vot en contra de l'oposició municipal. A més a més, va desencadenar les ires dels grups ecologistes, que consideraven que amb aquesta construcció hi hauria una gran pèrdua d'un lloc especial per a Palamós, sobretot a nivell visual i paisatgístic.
En l'últim ple, i com ja vam informar a Ràdio Palamós, el regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya Joan Gasull va denunciar que part d'aquella urbanització es situava en un terreny protegit, ja que el departament de Cultura de la Generalitat qualifica la Cala S'Alguer com a Bé Cultural d'Interès Nacional des del 1995 i per tant hi havia de donar el seu vist-i-plau.
Finalment, avui s'ha sabut que, un cop presentat el projecte d'urbanització a Cultura, aquesta l'ha desestimat. La Comissió del Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha rebutjat el projecte aprovat per l'Ajuntament perquè un vint-i-cinc per cent aproximadament del total del territori afectat per la futura urbanització formava part, com va denunciar Joan Gasull, d'aquest espai protegit.
Per tant la Comissió del Patrimoni ha decidit prohibir la construcció en aquesta zona, i l'Ajuntament i la promotora hauran de redactar un nou projecte que garanteixi la protecció de la zona protegida. Un cop redactin novament el projecte, l'hauran de tornar a presentar a la Comissió del Patrimoni per tal que aquesta el pugui avaluar de nou. A més a més, tot i remarcar que en el setanta-cinc per cent restant ells no hi poden influïr per res perquè no és zona protegida, recomanen que es rebaixi la densitat de les vivendes perquè així l'impacte visual i paisatgístic sigui el menor possible, ja que creuen que "una bona planificació urbanística és la millor manera de protegir el patrimoni de Catalunya".
Les associacions ecologistes, Salvem el Crit i Salvem Castell, entre d'altres, s'han mostrat satisfets per el resultat de la Comissió del Patrimoni, tot i que han dit que continuaran fent sentir la seva posició per intentar evitar que l'urbanització de la Pineda d'en Gori tiri endavant en el setanta-cinc per cent de territori restant. Per això volen que tota aquella zona s'inclogui dins el Pla d'Espais d'Interès Natural de Cap Roig-Castell i que així quedi definitivament protegida. A més a més, denuncien la massificació urbanística de la Costa Brava.
Ho explica el portaveu de Salvem el Crit, Josep Maria Piferrer.

TALL PIFERRER GORI

Per altra banda, ens hem posat en contacte amb el regidor d'Urbanisme i Medi Ambient Lluís Vidal, però aquest no ha pogut fer declaracions sobre el rebuig a la proposta que es va presentar des de l'Ajuntament. Esperem poder oferir-les en una altra edició de l'Informatiu.Totes les notícies:


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...