Reportatge: Transformació de Cap-Roig

20/08/2002 Medi Ambient


L'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palamós ha dedicat un esforç important a condicionar com a parc públic urbà l'entorn de cap Gros, entre la Fosca i cala Margarida. L'actuació ha comptat també amb finançament privat. El resultat és un parc d'unes dotze hectàrees davant de mar, essent un excel.lent mirador. D'aquesta transformació en parlem al reportatge d'avui.El parc urbà de Cap Gros neix a partir del moment en què el terreny passa a ser zona pública, gestionada directament per l'Ajuntament de Palamós. Des d'aquest fet, entre els anys 98 i 99, l'equip de Govern té clar de destinar aquest indret com a zona de passeig, recolliment i natura. Es tracta de tenir una zona visitable, que també pot ser un element turístic més, i que de fet, és força freqüentada. A banda, les escoles de la població també l'estan utilitzant a l'hora de fer sortides a la natura de proximitat.
Des del 98 s'han fet diferents actuacions de condicionament. S'ha netejat el sotabosc, més endavant s'han fet millores d'accessos, s'han arreglat camins, s'ha dotat d'elements de seguretat (baranes i escales) i s'han fet actuacions per tal de prevenir la zona de possibles incendis. Tot això s'ha anat fent per fases, aprofitant la convocatòria d'ajudes del Departament de Treball, que han permès de fer el treball de manera paulatina.
El així ho explica.

Un cop condicionat l'espai, s'ha fet una altra fase, que s'ha acabat aquest mateix estiu. Ha estat la senyalització de l'indret. Hi ha cartells de diferents mides i utilitats. Alguns són simplement direccionals, que marquen els sentits dels camins. D'altres són informatius, i mostren diferents elements: tant la flora i espe`cies que es troba a l'indret, com els animals autòctons que hi ha en un hàbitat com és el Cap Gros. També indiquen la posició dels tres miradors de Cap Gros, els elements turístics que hi ha a la vora, i l'explicació geològica de l'indret.
La senyalització ha estat finançada per un ens privat, en aquest cas la Caja de Ahorros del Mediterráneo, que ha pagat fins a 8.500 euros pel projecte. L'entitat té una línia d'ajudes per a projectes relacionats amb la natura. A l'àrea de Medi Ambient li ha anat molt bé signar aquest conveni, perquè no només ha pagat aquests cartells, sinó també tots els fulletons explicatius de la zona, que són adreçats als centres escolars de Palamós, que s'emporten bona part del pressupost.
El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palamós, Lluís Vidal, explica que la zona és ara veritablement un indret d'interès per visitar, ben comentat, amb elements que el fan segur. Aquest estiu han notat més presència de visitants a Cap Gros.

L'Ajuntament és conscient que, a la curta o a la llarga, tant la Pineda d'en Gori, en una part, com el Molí de Vent, un cop s'acabin cedint al consistori, acabaran tinguent tractaments similars a Cap Gros.
Tot i que s'ha fet un esforç important, tant de feina com de diners, el condicionament de Cap Gros ha tingut també elements negatius. El fet de l'obertura al gran públic, ha provocat també que hi hagi hagut també problemes. Alguns dels grans cartells, i molts dels petits, ja han estat destrossats per brètols. I el pitjor del cas és que no són destrosses ocasionals, sinó que a partir del resultat, s'han hagut de fer premeditadament, amb eines.
Malgrat tot, els qui veritablement sentiu un amor per la natura, programeu-vos una sortida curta a Cap Gros aquest estiu i gaudiu-ne. Ni que sigui un dia de núvols, en què la platja deixi de ser la prioritat. Estem segurs que el que hi trobareu us sorprendrà.Totes les notícies:


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...