Obres i excavacions al Collet Est

27/02/2002 Societat


Des del mes d'octubre passat, Patrimoni de la Generalitat finança un seguit d'excavacions arqueològiques al sector del Collet Est de Sant Antoni. Es fan per conèixer l'abast del jaciment romà que hi ha al sector, excavat anteriorment també fa deu anys, i que va descobrir una important activitat al cim del turó, amb una vil·la romana. Ara s'està en els costats, i el que es trobi aquí serà determinant per executar el pla d'urbanització que s'ha aprovat a la zona. Si es troben restes de molt interès, podria fins i tot modificar-se l'abast de l'actuació urbanística. Ja el mateix equip de govern de Calonge tenia divisions internes al projecte, per ser massa ambiciós a nivell de construcció. Ara s'han trobat elements d'interès, com diferents forns, que poden condicionar totalment o parcialment el projecte final. Alguns sectors hi veuen, simplement, una maniobra dilatòria.Al sector del Collet Est, s'estan fent excavacions en la banda de la carretera que porta al Cementiri de Calonge, el carrer Verge de Núria. Es vol veure si a la part baixa hi ha una activitat tan important de restes arqueològiques romanes com les que hi ha al damunt del turó, amb una vil·la romana.
Trobar restes és determinant per aturar o modificar l'ambiciós pla d'urbanització del sector en paraules del regidor d'urbanisme, Francesc Fàbrega, perquè el projecte hi està condicionat. De moment s'han trobat elements, com uns forns romans, però no tanta activitat com al cim. De fet, des de l'Ajuntament ho veuen amb lògica, perquè apunten la hipòtesi que li vil·la estava al damunt del turó, i a la part baixa era zona humida o d'aiguamoll. Tot queda condicionat a les troballes que faci Patrimoni de la Generalitat, per tal de tirar endavant o no el pla urbanístic. Un pla urbanístic considerat "ambiciós" per molts polítics i sectors calongins, i que va portar problemes i crítiques fins i tot en el mateix interior de l'equip de govern de Calonge: un dels regidors del Govern local hi va votar en contra. Tot i això, encara per majoria numèrica es va aprovar. De moment, es desconeix l'abast total de les troballes arqueològiques. Patrimoni volia declarar tot el turó zona d'interès històricocultural.Totes les notícies:


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...