Salut i Escola: fil directe entre els joves i els professionals sanitaris

19/04/2021 Societat - Jordi Rodríguez


Mercè Agustí, infermera de l'ABS de La Bisbal i coordinadora del projecte

Mercè Agustí, infermera de l'ABS de La Bisbal i coordinadora del projecte "Salut i Escola".

La pandèmia de la COVID-19 ha obligat a reformular el programa Salut i Escola. Aquest projecte estableix un canal de comunicació entre el jovent i els professionals sanitaris, a través del qual poden tractar temes que els preocupen en relació a la seva salut. Aquestes consultes, que abans de la pandèmia es podien fer presencialment als instituts del Baix Empordà, ara s'han hagut d'adaptar exclusivament a un format telemàtic. Les drogues, l'alimentació, la salut sexual o l'equilibri emocional, són alguns dels temes que centren aquestes consultes.

El programa Salut i Escola el van impulsar els departaments de Salut i d'Ensenyament de la Generalitat, l'any 2004. Es lidera des de l'atenció primària de la comarca, amb l'objectiu de donar sortida a la demanda d'informació del jovent sobre temes que afecten la seva salut. Infermeres de les diferents àrees bàsiques de salut s'encarreguen de coordinar-se amb els instituts per tal de mantenir un contacte estable. Uns protocols que ha calgut canviar amb la pandèmia de la COVID-19, que ha obligat a suprimir la comunicació presencial i a substituir-la exclusivament per la telemàtica. Això ha fet caure en picat la demanda. Si en el curs 2017-2018 hi va haver cap a 280 casos atesos, ara s'han quedat reduïts al 10 per cent d'aquesta xifra. Un fet que preocupa perquè hi ha problemes que han deixat de detectar-se. Ara mateix, als professionals de la salut els preocupa especialment l'impacte emocional que la pandèmia està tenint entre els adolescents, .La coordinadora del programa Salut i Escola al Baix Empordà és la Mercè Agustí, infermera de l'Àrea Bàsica de Salut de La Bisbal. Aquest migdia ha visitat el programa de Ràdio Palamós 'Tal com som'.



Agustí admet que encara trigaran un temps a determinar quines seran les conseqüències de la pandèmia i les seqüeles emocionals que deixaran entre els joves.



Per a la responsable del programa Salut i Escola al Baix Empordà, la complicitat amb els joves és bàsica perquè s'obrin a explicar les seves inquietuds i els seus problemes en temes com la sexualitat, l'alimentació, l'addicció a les pantalles o altres qüestions. Problemes que, en ocasions, se senten més còmodes tractant-los amb un professional que amb els mateixos pares.



Totes les notícies:

Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...