Regidors del primer ajuntament democràtic recorden el 23-F, 40 anys després

23/02/2021 Societat - Abel Espinosa


Narcís Caner i Josep Buxeda, regidors de l'Ajuntament de Palamós el 23 de febrer de 1981.

Narcís Caner i Josep Buxeda, regidors de l'Ajuntament de Palamós el 23 de febrer de 1981.

Avui fa 40 anys de l'assalt al Congrés dels Diputats. L'intent de cop d'estat comandat in situ pel tinent coronel de la Guàrdia Civil, Antonio Tejero, i que, quatre dècades després, encara guarda moltes incògnites sobre els poders polítics, civils i militars que, en una mesura o altra, hi van estar implicats o, almenys, en sabien coses. Ràdio Palamós fa avui la seva particular efemèride, rememorant com es van viure aquelles hores al nostre municipi. Ho fa de la mà de dos dels regidors que en aquell 23 de febrer del 1981, formaven part del primer ajuntament palamosí de l'etapa democràtica.

Però posem-ho tot en context. El divendres 20 de febrer del 1981, Leopoldo Calvo Sotelo havia de ser investit president del govern en substitució del dimitit Adolfo Suárez, però no va passar la primera votació. Segons la normativa, havien de transcórrer 48 hores per a un nou intent, on només era necessari tenir majoria simple. En ser un diumenge, aquesta votació es va posposar fins l'endemà, el dilluns 23 de febrer. A les 6 de la tarda començava la sessió que havia de proclamar Calvo Sotelo com a president, però, pocs minuts després irrompia al Congrés un grup de guàrdies civils encapçalats per Antonio Tejero. Tots tenim en la memòria aquell '¡quieto todo el mundo!' i, tot seguit, les ràfegues de trets al sostre de l'hemicicle. Començava el segrest del conjunt dels diputats, que s'allargaria fins l'endemà al matí.
Els ajuntaments només feia dos anys que s'havien constituït després de les primeres eleccions locals des del restabliment de la democràcia. L'any 1979 a Palamós la llista més votada va ser la de Convergència i Unió, amb un resultat que convertiria Josep Parals en el primer alcalde palamosí de la reinstaurada democràcia. Josep Buxeda, té avui 72 anys i aleshores formava part del grup convergent. En diferents etapes ha estat regidor de l'Ajuntament de Palamós durant 22 anys i avui ens ha explicat com va viure aquelles primeres hores del 23-F.Buxeda ens ha recordat com a mitja tarda es va dirigir a l'Ajuntament de Palamós, i com conjuntament amb l'alcalde Josep Parals, amb el regidor Manel Doporto i ell mateix, van redactar un manifest.Narcís Caner, té avui 79 anys i també era regidor de Convergència i Unió en aquell primer mandat municipal, tot i que no va arribar a acabar-lo per motius personals i laborals. Passats 40 anys, Caner i Buxeda recorden que hi havia un temor real que el cop d'estat triomfés. Per això van valorar molt seriosament marxar per por a possibles represàlies.L'intent colpista va quedar finalment avortat, com dèiem, sense que s'hagi aclarit ben bé quin paper van jugar molts dels actors d'aquella auca tan complexa. Sigui com sigui, avui recordem el 40è aniversari d'un dels capítols més foscos i tristos de la democràcia espanyola.Totes les notícies:


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...