El peix blau de la Costa Brava ha perdut qualitat en l'última dècada

29/06/2020 Medi Ambient - Jordi Rodríguez


Pescadors descarregant caixes de peix blau al port de Palamós.

Pescadors descarregant caixes de peix blau al port de Palamós.

Els nivells de greix en les sardines i les anxoves de la Costa Brava han disminuït en els últims deu anys i són inferiors als del peix blau d'altres llocs de la Mediterrània i de l'Atlàntic. Són els resultats principals d’un estudi desenvolupat per investigadors del grup de recerca SeaHealth i la Càtedra d'Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona, i de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Les conclusions de l'estudi indiquen que aquestes espècies han patit canvis importants en la seva dieta, que han provocat els efectes negatius.

La quantitat de greix de la serdina i l'anxova acostuma a ser particularment elevada durant la primavera i l’estiu, que és quan el plàncton, el seu aliment, és més abundant. Per tant, la disminució dels nivells de greix en aquestes espècies a la Costa Brava podria explicar-se per canvis en la productivitat i la composició del plàncton. Això estaria lligat, possiblement, a l’increment de la temperatura de les aigües, a canvis en els nutrients que arriben al mar procedents dels rius, i pels efectes de la sobrepesca. Josep Lloret és el director de la Càtedra d'Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona.La recerca, en què s’han estudiat uns 2.000 exemplars de sardines i anxoves dels ports de Blanes, Roses, Sant Feliu de Guíxols, L’Escala i Palamós, és la més extensa feta fins ara a la Costa Brava. Els resultats de l’estudi són rellevants a nivell ecològic perquè la sardina i l’anxova, les dues espècies de peix blau petit més abundants al mar de Catalunya, constitueixen la base alimentària per a molts altres peixos. Com a resultat, la seva mala condició pot acabar afectant l’estat de salut d’altres peixos situats més amunt de la cadena tròfica, com ara el lluç.
D'altra banda, tot i que alguns estudis anteriors han especulat sobre el paper dels paràsits en la salut de la sardina i de l’anxova, l’estudi de la UdG i de l’IRTA mostra unes taxes d’infecció molt baixes en comparació amb les d’altres poblacions, com les de l’Adriàtic.Totes les notícies:

Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...