Els pescadors diuen que les restriccions que exigeix Europa els sentencien

04/12/2024 Medi Ambient - Jordi Rodríguez


Captures de pesca al port de Palamós, en una imatge d'arxiu.

Captures de pesca al port de Palamós, en una imatge d'arxiu.

Els pescadors catalans estan en peu de guerra per les restriccions que els vol aplicar la Unió Europea a partir d'aquest any que ve. Tal i com està configurada avui, la normativa suposa una reducció de quasi el 80 per cent de les jornades de pesca, fet que implica que els pescadors només podrien sortir a feinejar 28 dies en tot l'any. Consideren que això seria la mort del sector i esperen que l'oposició que han mostrat diferents estats europeus, entre ells Espanya, tingui el seu efecte i es faci marxa enrere.

La Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors assegura en un comunicat que durant el 2023 l’arrossegament va representar un total del 60% de les vendes a les llotges catalanes, i que sense aquest art la pesca professional deixaria d'existir. Pel 2025, la Unió Europea proposa una retallada de la capacitat pesquera, en dies de pesca anuals, del 80% respecte a l’any 2024, així com la reducció d’un 30% de les captures de la gamba vermella i altres limitacions per a la flota de palangre. Això, segons els professionals, suposa una activitat pesquera d'entre 20 i 28 dies anuals, en funció de la tipologia de l'embarcació. Una sentència pel sector pesquer català, segons el president de la Federació de Confraries, Antoni Abad. Escoltem-lo en declaracions a Ràdio Palamós.



La Federació recorda que la flota pesquera catalana ha fet un esforç gran per adaptar-se a una activitat més sostenible. Un esforç en què el port de Palamós ha estat pioner i capdavanter, sobretot a través del Pla de gestió de la gamba. Els pescadors expliquen que amb la normativa europea que s'ha aplicat els últims 5 anys, s'ha cedit el 40 per cent de capacitat pesquera, i la facturació a la llotja s'ha reduït de mitjana un 12'5 per cent. Per a Antoni Abad, els topalls que fixa la Unió Europea són inassolibles.



El Consell de Ministres de la Unió Europea es reunirà els dies 9 i 10 de desembre per tractar les noves restriccions pesqueres. La Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors espera que la iniciativa es pugui frenar. Antoni Abad.



Els pescadors catalans es queixen que les lleis europees de pesca ho posen tot dins el mateix sac, sense tenir en compte les especificitats. Una cosa que també els passa amb el govern espanyol, explica el president de la Federació.



En principi, les mesures restrictives de la Unió Europea es justifiquen per la voluntat de preservar uns recursos pesquers ja minvants. Els professionals, però, recorden que l’informe de l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar diu que les dades de la Comissió per fer aquesta proposta són fruit d’un mètode de càlcul equivocat i que les espècies que viuen a les aigües catalanes es troben dins dels límits biològics segurs.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...