Els pescadors gironins fan la campanya del llamàntol durant l'estiu

01/07/2024 Medi Ambient - Jordi Rodríguez


El llamàntol només es pot  capturar de l’1 de juny al 31 d’agost. (Foto: Confraries de Girona).

El llamàntol només es pot capturar de l’1 de juny al 31 d’agost. (Foto: Confraries de Girona).

L'estiu és l'època en què s'aixeca la veda de la pesca del llamàntol, que s'allarga durant 9 mesos. Seguint la normativa vigent, aquest crustaci només es pot capturar entre l'1 de juny i el 31 d'agost, i únicament ho poden fer els professionals d'arts menors que practiquin la pesca al tresmall. A les confraries gironines, entre elles la de Palamós, l'any passat es van capturar uns 400 quilos de llamàntol, en total.

Precisament, la confraria palamosina va ser la que va posar a la venda més volum d'aquest producte, amb un total de 131 quilos. Després van venir Roses, amb 90, i Blanes amb 88 quilos. El llamàntol és un crustaci molt valorat per la gastronomia, però cal tenir en compte que gairebé totes les unitats que es poden trobar al mercat procedeixen de països com el Regne Unit o el Canadà. Tot i això, els que es capturen al litoral gironí durant l'estiu encara són més apreciats per la indústria gastronòmica. Això és perquè la seva carn és de més qualitat a causa dels corrents del Mediterrani, que enforteixen els exemplars i fan que tinguin una carn més fibrosa i saborosa. El llamàntol cria durant l'hivern i entre el juny i el setembre és quan assoleix la talla perfecta.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...