'La filla del mar', d'Àngel Guimerà, avui a 'Llegir el teatre'

17/06/2024 Cultura - Jordi Rodríguez


Imatge d'arxiu d'una sessió de

Imatge d'arxiu d'una sessió de "Llegir el teatre" a la biblioteca. (Foto: Biblioteca Lluís Barceló i Bou).

El club de lectura de la Biblioteca Municipal de Palamós, 'Llegir el teatre', comentarà avui l'obra 'La filla del mar', d'Àngel Guimerà, amb motiu del centenari de la mort d'aquest dramaturg, poeta i políitc. Es tracta d'un drama contemporani que es va estrenar a Buenos Aires, en la traducció castellana, el setembre del 1899, i al Teatre Romea de Barcelona, 7 mesos després.

L'obra planteja la dissortada recerca afectiva d’una noia marginada pel seu origen forà. 'La filla del mar' s’ambienta en un poble mariner. La protagonista, recollida de petita del naufragi d’un vaixell musulmà, va ser batejada amb el nom d’Àgata. Com que en ser rescatada es va trobar amb una noia uns quatre anys més gran que ella, la Mariona, passà a viure amb la seva família, i, morts els pares, totes dues seran acollides per l’oncle Cinquenes. Aquest, preocupat pel bon nom, no consent la relació de Mariona amb Pere Màrtir, un indià d’escassa fortuna que havia seduït bona part de les dones del poble. Ella decideix utilitzar Àgata com a tapadora, però entre aquesta i Pere Màrtir neix un veritable amor. Tanmateix, quan estaven a punt de casar-se, una escena equívoca de Pere Màrtir amb Mariona provoca la gelosia d’Àgata i el mata clavant-li la fitora. En descobrir tot seguit el malentès, es llança al mar, mentre les campanes toquen a festa i comença a llostrejar.

L’estrena d’aquest drama contemporani tanca el període de plenitud d'Àngel Guimerà. Ha estat traduït, a més del castellà, al francès, a l’italià i al portuguès, ha inspirat una òpera italiana i una altra d’alemanya i diverses versions o projectes cinematogràfics. Avui, a les 7 de la tarda, 'La filla del mar' protagonista al 'Llegir el teatre' de la Biblioteca de Palamós.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...