El cribratge detecta 100 casos de càncer de còlon al Baix Empordà, en una dècada

02/05/2024 Societat - Jordi Rodríguez


Membres de l'equio multidisciplinar del servei d'endoscòpies de l'hospital de Palamós. (Foto: SSIBE).

Membres de l'equio multidisciplinar del servei d'endoscòpies de l'hospital de Palamós. (Foto: SSIBE).

10 anys després d'haver-se implantat al Baix Empordà, el programa de detecció precoç de càncer de còlon i de recte ha permès detectar quasi un centenar de casos d'aquesta malaltia. En aquest període s'han realitzat més de 3.200 colonoscòpies preventives, a partir d'un cribratge previ que permet donar la veu d'alerta a través de la detecció de sang en una mostra de femta. Aquesta és la forma més efectiva de diagnosticar a temps un tipus de càncer que ja és el més prevalent a la Regió Sanitària de Girona, tant en homes com en dones.

El programa ha permès detectar i extirpar més de 1.100 lesions d'alt i baix risc, que podrien haver evolucionat en un càncer colorectal. A banda, el protocol també ha fet possible diagnosticar i tractar precoçment un total de 99 casos de càncer d'aquesta tipologia. La participació en el programa de cribratge està situada en el 34'5 per cent de la població diana. En 10 anys s'ha convidat a participar-hi més de 176.000 persones del Baix Empordà, i més de 61.000 s'han fet l'anàlisi de la femta a través de les farmàcies que participen en el projecte. Més de 3.200 d'aquestes proves han mostrat restes ocultes de sang. Quan passa això, es convida l'usuari a fer-se una colonoscòpia per detectar i tractar a temps possibles lesions. És la manera més efectiva de prevenir un càncer colorectal, explica el cap del Servei de Digestologia de l'hospital de Palamós, el doctor Marco Alburquerque.



El càncer de còlon i recte és el tumor maligne més freqüent a la Regió Sanitària de Girona, tant pel que fa als homes com a les dones. Per això, tota la població d'entre 50 i 69 anys rep una carta cada 2 anys per participar en el programa de detecció precoç. El mètode de cribratge es fa a partir de l'anàlisi d'una mostra de femta, que permet detectar restes de sang no visibles que podrien indicar la presència d’alguna lesió. Si la mostra es troba dins la normalitat, s’envia una carta informant del resultat. Si es troben indicis de sang, l’hospital es posa en contacte per informar i programar una visita per a una colonoscòpia.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...