Som-hi i la CUP reclamen la consulta per decidir el topònim municipal

05/03/2024 Societat - Jordi Rodríguez


Som-hi per Palamós i Sant Joan vol una consulta per decidir el topònim municipal. (Foto: Google Maps).

Som-hi per Palamós i Sant Joan vol una consulta per decidir el topònim municipal. (Foto: Google Maps).

El grup municipal de Som-hi per Palamós i Sant Joan creu que ha arribat el moment de reactivar el tema de la consulta popular per decidir si el municipi ha de tenir un topònim inclusiu on els dos nuclis s'hi sentin representats. El principal grup de l'oposició recull així el repte que l'Associació de Veïns de Sant Joan va llançar en aquest mateix sentit, en el darrer Ple municipal.

Es tracta de recuperar el compromís a que van arribar ara fa 4 anys els diferents grups municipals que en aquell moment hi havia representats a l'Ajuntament de Palamós. Va ser en un acte organitzat per l'Associació de Veïns de Sant Joan, per celebrar el seu 40è aniversari. L'objectiu era donar resposta a la reivindicació veïnal que el topònim del municipi reculli també, d'una manera o d'una altra, la realitat històrica del nucli de Sant Joan. La proposta era fer-ho a través d'un procés participatiu i informatiu, que culminaria en una consulta popular. Fa dues setmanes, membres de l'Associació van recordar la vigència d'aquest compromís, en una intervenció davant el Ple municipal. Teresa Ferrés, portaveu de Som-hi per Palamós i Sant Joan, els dona la raó i ofereix els vots del seu grup per tirar endavant la consulta.



Avui també s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió el grup de la Candidatura d'Unitat Popular Palamós Vila-romà. El seu portaveu, Alexan Weltz, diu que es tracta d'una qüestió de voluntat política.



Després de l'acte dels 40 anys de l'Associació de Veïns de Sant Joan, però, aquell mateix 2020 el Ple municipal va rebutjar, amb el vot en contra d'ERC i les abstencions de Ciutadans i el PSC, una moció de la CUP que plantejava activar el procés per posar el topònim a consulta i que el referèndum fos una realitat no més enllà de la tardor del 2022. La proposta feia referència a 'Vila-romà' com una possible alternativa a incloure en el nom del municipi, i això va topar amb la resta de grups. ERC, que en aquell moment tenia majoria absoluta en el Ple, va apostar perquè la iniciativa tingués abans un recorregut en el Consell de Participació.
L'any passat es van presentar els treballs 'Cap als orígens de Palamós i Vila-romà', i 'El procés d’agregació de Sant Joan de Palamós a Palamós', elaborats, respectivament, pel doctor en història Elvis Mallorquí i pel doctor en medi ambient, geògraf i humanista, David Pavón. L'Ajuntament de Palamós va encarregar a l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural l'elaboració dels estudis, a petició de l’Associació de Veïns de Sant Joan. El seu objectiu era tenir més informació i fer difusió del procés històric de creació i creixement de les dues localitats, així com de la seva posterior annexió. L'alcalde de Palamós, el republicà Lluís Puig, va dir en aquell moment que a partir d'aquesta base s'haurà de debatre si cal canviar el topònim o no.



Totes les notícies:

Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...