La cambra hiperbàrica de l'hospital de Palamós arriba a les 25.000 sessions

20/11/2023 Societat - Jordi Rodríguez


La cambra hiperbàrica de l'Hospital de Palamós, aquest matí.

La cambra hiperbàrica de l'Hospital de Palamós, aquest matí.

La cambra hiperbàrica de l'hospital de Palamós ha arribat recentment a les 25.000 sessions de tractament i a les 14.000 hores de funcionament. Això, al llarg de 13 anys. L'aparell actual es va instal·lar la primavera del 2010 i va substituir el que hi havia des que el servei es va posar en marxa l'any 1994. La cambra hiperbàrica es fa servir per tractar accidents disbàrics relacionats amb el busseig, intoxicacions per monòxid de carboni, o patologies vasculars.

L'aparell permet el tractament simultani de 7 persones i en ocasions excepcionals se n’hi poden tractar fins a 9. En total, s’han atès uns 1.600 pacients. A aquestes sessions cal sumar-li les realitzades per l’anterior cambra, que va estar en servei entre octubre del 1994 i maig del 2010. Amb ella es van tractar 773 persones, administrant 7.017 sessions. En gairebé 30 anys de funcionament, doncs, la Unitat de Medicina Hiperbàrica de l'hospital de Palamós ha atès al voltant de 2.400 pacients i ha fet més de 32.000 sessions de tractament. En conjunt, s'han tractat al voltant de 500 accidents disbàrics, unes 600 intoxicacions per monòxid de carboni i sobre 1.300 persones més amb patologies diverses.
El doctor José María Inoriza, responsable del Servei de Medicina Hiperbàrica de l'hospital de Palamós, ens ha explicat quins són els usos principals de la cambra hiperbàrica, a banda dels problemes de descompressió que pateixen els submarinistes.Una cambra hiperbàrica és un habitacle de forma cilíndrica, amb uns dos metres de diàmetre. El seu aspecte recorda el d’un avió, amb butaques a banda i banda separades per un passadís central. Al seu interior, s’augmenta la pressió per arribar fins a nivells equivalents entre 2,4 i 2,8 vegades la pressió atmosfèrica, alhora que es respira oxigen al 100%. Aquesta tècnica s’anomena oxigenoteràpia hiperbàrica. Les sessions programades duren unes dues hores i mitja. i els pacients respiren oxigen durant 90 minuts en tres blocs de 30 minuts. José María Inoriza, doctor responsable de la cambra hiperbàrica de Palamós.El doctor José María Inoriza ens explica per què és vital la cambra hiperbàrica en un cas de mala descompressió fent submarinisme.Si s’analitzen els darrers 13 anys d’activitat amb l’actual aparell, dels 1.600 pacients atesos, 265 havien patit accidents disbàrics, 386 intoxicacions agudes per monòxid de carboni i 947 per altres indicacions com són les seqüeles de radioteràpia, el peu diabètic i úlceres vasculars, sordesa sobtada i obstruccions de l’artèria central de la retina. Un 51 per cent dels pacients són de fora del Baix Empordà, però, en canvi, només han fet el 29 per cent de les sessions totals que acumula l'aparell.

A continuació podeu escoltar l'entrevista realitzada al doctor Inoriza, responsable del Servei de Medicina Hiperbàrica de l'hospital de Palamós.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...