13/11/2023 Medi Ambient - Jordi Rodríguez
Josep Pascual ha estat avui el convidat de l'espai "Palamós al dia".
En els últims 30 anys el nivell del mar no ha deixat de pujar i les platges del Baix Empordà no han parat de retrocedir. Això és el que observa Josep Pascual, responsable de l'estació meteorològica de l'Estartit, i que fa dècades que medeix diferents paràmetres relacionats amb la temperatura de l'aire i de l'aigua, i altres fenòmens. Tot plegat li permet concloure que l'escalfament global del planeta és un fet, i que els seus efectes ja els notem en el nostre dia a dia.
Josep Pascual ha passat avui pel programa d'aquesta emissora 'Palamós al dia', tot just uns dies després que hem tornat a observar com el temporal de mar ha tornat a impactar zones urbanitzades, sobretot al front marítim de Sant Antoni. Pascual fa medicions climatològiques des de fa 55 anys, però específicament també calibra el nivell del mar des del 1990. Ell observa un creixement del nivell del mar de 3 mil·límetres anuals que, en 30 anys, són 10 centímetres. La causa és, d'una banda, el desglaç provocat pel canvi climàtic i, de l'altra, que l'increment de la temperatura dilata l'aigua del mar. Això té un efecte immediat en les platges, ha explicat avui a Ràdio Palamós. Josep Pascual.
En els darrers 30 anys, la línia de platja entre l'Estartit i el litoral de Begur ha retrocedit 15 metres, a raó de 50 centímetres per any. Els municipis turístics intenten reduir aquest impacte regenerant artificialment les platges amb abocaments de sorra. Per a Josep Pascual, això és un error.
La mà de l'home està tenint efectes negatius en el nostre entorn. En l'emissió de gasos d'efecte hivernacle que provoquen el sobreescalfament, però també en les polítiques urbanístiques del litoral.
El canvi climàtic implica un increment de la temperatura de l'aire i de l'aigua del mar. Els fenòmens atmosfèrics excepcionals sovintejaran més i seran més extrems. L'augment del nivell del mar magnifica els temporals i l'atmosfera té més capacitat per retenir aigua evaporada. Això pot comportar pluges fortes sobtades però, en general, la manca de pluviometria ens ha abocat a una sequera que es pot fer crònica. Josep Pascual, responsable de l'estació meteorològica de l'Estartit.
Segons el Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat, la temperatura del mar ha arribat aquest estiu passat als 31 graus en algun punt de la Costa Brava, ja van 36 mesos seguits de sequera pluviomètrica i els embassaments han arribat al seu mínim històric des que se n’enregistren les dades.
Totes les notícies:
10/05/2025 - Una baralla a Palamós acaba amb incidents davant la comissaria de la Policia Local i 4 detinguts
4 persones han quedat detingudes aquesta matinada passada arran d'una baralla a Palamós, en que...
10/05/2025 - Suspesos tots els partits de la 29a jornada de la Lliga Elit
La Federació Catalana de Futbol ha decidit suspendre tots els partits corresponents a la jornada...
09/05/2025 - Els inspectors de pesca reclamen millores laborals
Els inspectors de pesca continuen amb la vaga indefinida que van començar el 3 de març passat, i...
09/05/2025 - 3 escales de creuer al port, entre avui i el diumenge
Avui divendres tornen les escales de creuer al port de Palamós. Ens visita el vaixell Marella...
09/05/2025 - Palamós apostarà pels rentapeus a les platges, aquest estiu
L'Ajuntament de Palamós mantindrà durant l'estiu els rentapeus que ha instal·lat a les platges...
Notícies relacionades: