Restaurants gironins participen en el projecte Gastrorecup, contra el malbaratament alimentari

14/09/2023 Societat - Jordi Rodríguez


Presentació de la campanya

Presentació de la campanya "Aprofitem els aliments" al restaurant Semproniana. (Foto: Generalitat de Catalunya).

El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat ha implicat 18 restaurants en el projecte Gastrorecup. És una de les iniciatives de la campanya 'Aprofitem els aliments', que el Govern impulsa per conscienciar del malbaratament alimentari, i per a la recuperació de productes que en comptes d'acabar a la taula, ho fan a les escombraries.

Més de 900 milions de tones de menjar es perden cada any a tot el món. El malbaratament alimentari és responsable d'entre el 8% i el 10% de les emissions globals de gasos amb efecte d'hivernacle. Sensibilitzar i educar sobre aquest greu problema és el primer pas per evitar el malbaratament. Cal recuperar el valor dels aliments i pensar que les restes alimentàries són un recurs i no un residu. Per aquest motiu, el Departament d’Acció Climàtica ha iniciat la campanya ‘Aprofitem els aliments’. L'actuació més destacada són els àpats Gastrorecup. 18 restaurants catalans convoquen sopars o dinars amb cuina d’aprofitament. Aquests àpats volen conscienciar la població de la necessitat de l’aprofitament alimentari i de la injustificada quantitat de productes que es perden al llarg de la cadena de consum. Els plats presentats pels xefs que hi participen demostren que es poden fer propostes d'un valor gastronòmic molt alt, amb aliments que estaven destinats a les escombraries. En l'edició d'aquest any, a les comarques gironines hi participen el restaurant Casamar de Llafranc, Can Xapes, de Cornellà del Terri, i l'Escola d'Hostaleria de Girona. La xef Ada Parellada apadrinarà les trobades. Ella explica la clau de l’aprofitament en la restauració.



Gastrorecup arriba a la 8ª edició d'una iniciativa que va néixer de la mà d'Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana, i que aquest 2023, impulsat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, es presenta sumant fins a 18 restaurants d'arreu de Catalunya. El dissabte 7 d’octubre també es farà el Gran Dinar d’Aprofitament a Tarragona, amb aliments recuperats d’espigolades en camps i recollides d’excedents en mercats.



Totes les notícies:


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...