Visita guiada al Romanyà de mossèn Gumersind Vilagran

08/09/2023 Cultura - Jordi Rodríguez


Mossèn Gumersind Vilagran va morir el 2 d'octubre de 2004 als 90 anys. (Foto: Joan Serratosa).

Mossèn Gumersind Vilagran va morir el 2 d'octubre de 2004 als 90 anys. (Foto: Joan Serratosa).

En el marc dels actes de la Festa Major de Romanyà, l'Arxiu Municipal de Santa Cristina d'Aro organitza aquest diumenge, 10 de setembre, una visita guiada pels llocs on va viure mossèn Gumersind Vilagran, que va portar aquesta petita parròquia de les Gavarres en plena postguerra civil. Hi va deixar una petjada molt profunda, com, de fet, en tots els llocs on va exercir. A Sant Joan prou que ho saben, després de més de tres dècades com a rector de la parròquia de Santa Eugènia de Vila-romà.

Mossèn Gumersind havia nascut a Avinyonet de Puigventós l'any 1913. De ben jove va ingressar al seminari de Girona, però l'any 1936 va ser detingut i internat a la presó provincial, en l'esclat de la Guerra Civil. El van processar, va ser absolt i el van posar en llibertat. Al 1939 es va reincorporar al Seminari i, un any després, el van ordenar prevere. Aquell 1940 el destinen a Mieres com a vicari, i el juliol de 1942 a Cassà de la Selva. El setembre de 1953 va marxar cap a Bell-lloc d'Aro com a ecònom i encarregat de Romanyà de la Selva i Sant Cebrià dels Alls, al bell mig de les Gavarres. Va ser també rector de Bell-lloc. Amb el seu tarannà actiu va aconseguir reconstruir l'artística creu de terme i va fer restaurar l'església parroquial de Romanyà, la plaça, menhirs i dòlmens. Ell tenia un objectiu molt clar, però. El mateix mossèn Gumersind ho va explicar a Gerard Prohías, que el 1997 el va entrevistar pel programa de Ràdio Palamós 'Hostes vindran'.



Mossèn Gumersind Vilagran va ser rector de Santa Eugènia de Vila-romà durant 32 anys. Just fins a jubilar-se l'any 2000. Moriria el 2004, als 90 anys, deixant com a llegat una ingent obra social en favor dels més desafavorits.
Des de Palamós i Sant Joan se li han fet molts reconeixements, i ara toca aquest que li arriba des de Romanyà de la Selva. En forma d'aquesta visita guiada, que comptarà amb l'assistència de la neboda del mossèn, Maria Perpinyà, i amb testimonis que el van conèixer. També es mostraran fotografies procedents de l'arxiu familiar. La visita guiada es farà aquest diumenge, amb trobada a la plaça de l'Església de Romanyà, a dos quarts d'onze del matí.



Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...