15/05/2023 Societat - Jordi Rodríguez
Aquest sistema consisteix en aplicar una teràpia compressiva i teràpia de pressió negativa per a ferides cròniques. (Foto: SSIBE).
Les infermeres de la Comissió de ferides de Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà estan posant en pràctica una tècnica pionera a les comarques gironines pel tractament de les ferides cròniques. Es tracta dels microempelts en segell. No és una tècnica nova, però darrerament s'ha evidenciat la seva efectivitat en ferides cròniques i dermatològiques atípiques.
Una de les persones que se n'ha beneficiat és l'Isidre Ullastres, de Torroella de Montgrí. Té 91 anys i en fa gairebé 40 que un accident amb el tractor li va deixar una ferida oberta a la cama. Amb els anys se li ha anat agreujant fins a convertir-se en crònica. Amb el pas del temps el pacient ha afegit una insuficiència venosa que dificulta molt la cicatrització. Fa un parell de setmanes, l'Isidre va ingressar al centre Palamós Gent Gran per tal de rebre un nou tractament. Amb una petita anestèsia i al mateix peu de llit, infermeres de la Comissió de ferides de SSIBE li van aplicar la tècnica del penjoll en segell. Sense necessitat d'intervenció d'especialitats mèdiques, les infermeres retiren els microingerts de la zona donant i els inserten a la zona receptora. Al cap d’uns dies s'ha d’observar si la ferida cicatritza i si comença la proliferació de cèl·lules per afavorir la regeneració del teixit epidèrmic. En aquest cas, l’Isidre ha estat 10 dies amb la ferida coberta, combinant-ho amb altres tècniques com la teràpia compressiva o la de pressió negativa. Un cop destapada la ferida, el personal d’infermeria ha pogut constatar que més del 90% dels implants realitzats han arrelat i han iniciat una regeneració correcta.
L’empelt en segell no és una tècnica nova. De fet, fa més de 30 anys ja es realitzava però amb el temps va quedar obsoleta. Recentment, però, en diferents congressos nacionals s’han presentat estudis i evidències que aquesta tècnica té aplicacions en determinades ferides atípiques cronificades. El seu objectiu és millorar la taxa de cicatrització, accelerar el procés de curació i millorar la qualitat de vida del pacient. Per això des de SSIBE s'ha establert un protocol per aplicar-la de forma regular a l'atenció primària i a la sociosanitària.