Nou pas per a la recuperació de la platja de Sant Antoni

31/03/2023 Obres i Urbanisme - Jordi Rodríguez


Vista aèrea de les platges de Sant Antoni. (Foto: Ajuntament de Calonge i Sant Antoni).

Vista aèrea de les platges de Sant Antoni. (Foto: Ajuntament de Calonge i Sant Antoni).

El Boletín Oficial del Estado ha publicat aquesta setmana la declaració d'impacte ambiental del projecte d'estabilització de les platges de Sant Antoni. Això suposa un pas més cap a la licitació i adjudicació de les obres, en el llarg procés d'un projecte que busca una solució a la progressiva regressió del front marítim d'aquesta localitat.

L'actuació haurà de permetre resoldre els problemes que causen els temporals a les platges de Sant Antoni i d'Es Monestrí, assegurant que tinguin com a mínim una amplada de 50 metres durant tot l’any, desgastant així la força de les onades. El projecte assenyala la construcció de dos dics. El primer serà una estructura corbada en superfície, de 150 metres de longitud i que allargarà l'actual dic situat davant de la riera Aubi, que es va construir l'any 1987. Tindrà un primer tram de 70 metres rectes, i els 85 restants tindran forma corbada. Aquest dic comptarà amb un segon tram submergit a mig metre, amb una longitud total de 130 metres. D’altra banda, l’estabilització de la platja d’Es Monestrí requereix de la construcció d’un segon espigó, també corbat i emergit, de 215 metres de longitud. Els primers 100 coincidiran amb l’actual espigó de la platja de Palamós, construït l’any 1915, i els altres 115 són de nova planta. A més, aquest dic també continuarà amb 100 metres més d’espigó submergit a mig metre de profunditat. El termini d'execució de les obres, un cop comencin, serà de 8 mesos. La declaració d'impacte ambiental imposa una sèrie de condicions a l'administració promotora de l'obra. Entre elles hi ha no fer abocaments nocius al mar, i minimitzar l'afectació en la fauna i la flora del lloc. En aquest sentit, es crearà una escullera artificial per afavorir la regeneració d'espècies, i també es farà un seguiment de les clapes de posidònia oceànica. El document també obliga a fer una prospecció arqueològica submarina, prèvia a l'inici de les obres. La regeneració de les platges de Sant Antoni i d'Es Monestrí implicarà l'aportació de mig milió de metres cúbics de sorra nova. Aquesta actuació també s'haurà de sotmetre a un procés d'avaluació ambiental.


Proposta d'actuació a la platja de Sant Antoni de Calonge. (Font: Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico).

Proposta d'actuació a la platja de Sant Antoni de Calonge. (Font: Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico).


Totes les notícies:


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...