23/03/2023 Societat - Carlos Ribas
L'Anna Margarit amb els dos fills d'en Moni, en Lluís i en Claudi, durant la celebració d'ahir.
La taverna Can Moni de Palamós fa 25 anys. Aquest establiment del barri Vell va ser, en el seu moment, pioner en el sector dels bars de tapes a Palamós i l'impulsor d'un corrent que després va créixer de forma exponencial. Una taverna clàssica amb un ambient distès, desenfadat i molt proper, i que aposta pel producte local. Ahir va fer una petita celebració amb els clients per commemorar l'aniversari.
Palamós ha estat sempre famós per la seva gastronomia. El municipi ha destacat tradicionalment per la seva àmplia i variada oferta culinària. Però 25 anys enrere el més habitual era entaular-se i anar a menjar als restaurants. En aquell moment, Can Moni va canviar el paradigma i va obrir una nova possibilitat d'oci gastronòmic. Fer tapes i 'montaditos' dempeus, en un ambient més informal i distès. La seva taverna, situada al barri Vell de Palamós, va ser pionera i va impulsar un corrent que es va popularitzar molt, sobretot, durant la primera dècada dels anys 2000, amb l'obertura de diversos locals similars i, fins i tot, una ruta de tapes. Ahir, Can Moni va celebrar els 25 anys amb una petita festa al vespre convidant molta de la seva clientela habitual. Anna Margarit, encarregada de la taverna Can Moni.
Can Moni és una taverna familiar i darrere la seva barra ja hi han passat diverses generacions de la família. En Lluís, el fill gran i que va compartir amb el pare la primera etapa del local i el fill petit, en Claudi, que amb només 19 anys agafa el relleu i continua la tradició d'aquest emblemàtic establiment palamosí.
Durant 25 anys, Can Moni ha viscut molts moments especials, bons però també de dolents. Ha passat una crisi econòmica, la pandèmia i, sobretot, la multa de 15.000 euros que l’Ajuntament de Palamós li va imposar per una infracció de la normativa de sorolls i que era la més alta que s'havia imposat mai a Catalunya en un cas com aquest. Anna Margarit.
Malgrat les adversitats, Can Moni ha arribat al quart de segle mantenint l'esperit amb què es va fundar fa 25 anys. Una taverna sense més pretensions que crear un ambient únic i singular i seguir dinamitzant els vespres de Palamós. En Moni ja no hi va tant sovint però com sempre diu ell, és potser 'perquè no coincidim'.