16/04/2021 Medi Ambient - Jordi Rodríguez
Imatge d'arxiu d'unes suredes a les Gavarres. (Foto: Consorci de les Gavarres).
El Consorci de les Gavarres no posarà límits a l'accés a aquest espai natural, però sí que vol potenciar la pedagogia sobre la necessitat de fer-ne un ús racional. La pandèmia de la COVID-19 ha tingut un impacte indirecte en el massís, en forma d'una major freqüentació humana. Per això s'han començat a posar comptadors en els principals accessos. No només per saber quanta gent hi transita, sinó també per tenir més informació de quant de temps s'hi estan, i conscienciar sobre els mals usos. El Consorci acaba de presentar el seu Pla Estratègic 2021-2025. Un full de ruta que pretén millorar la gestió de l’Espai Natural Protegit de les Gavarres.
Des del Consorci de les Gavarres veuen positius els usos lúdics, esportius o culturals de l'espai, però sempre sense malmetre els ecosistemes o afectar les activitats privades primàries. En aquest sentit, una de les finalitats del nou Pla Estratègic és crear una xarxa de centres de recepció de visitants, i teixir complicitats amb els municipis que comparteixen l'espai i el promocionen com un actiu. D'altra banda, per a fer accions promocionals, educatives, de conscienciació i també de manteniment, calen recursos. El Consorci es marca, en aquest sentit, l'objectiu de potenciar el voluntariat i també l'aprofitament dels camps de treball amb estudiants. Això, juntament amb el foment de la col·laboració amb propietaris i iniciatives privades, per a la conservació del massís. Pau Presas, president del Consorci de les Gavarres, parla de les línies mestres del Pla Estratègic 2021-2025.
El Pla Estratègic contempla també la prevenció d'amenaces com ara el creixent risc d'incendis, una de les conseqüències de la crisi climàtica. Marc Vilahur, gerent del Consorci de les Gavarres.
El Consorci de les Gavarres és un ens creat el novembre de 1998 amb la finalitat de protegir i gestionar aquest Espai d’Interès Natural. Els seus objectius són la protecció, la restauració i la millora del patrimoni natural i cultural del massís, així com la promoció d'un desenvolupament local basat en l’aprofitament sostenible dels recursos naturals. També contempla l’ordenació de les activitats lúdiques, i el foment de l’educació ambiental i la investigació científica. En formen part els vint ajuntaments amb terme municipal dins de l’Espai Natural Protegit, els consells comarcals del Baix Empordà i del Gironès, la Generalitat, i la Diputació de Girona, a la qual està adscrit des del 2018.
Totes les notícies:
23/05/2025 - Es crema un autobús de línia davant l'hospital de Palamós
Minuts abans de les 12 del migdia, ha començat a cremar un autobús de l'empresa Moventis, just a...
23/05/2025 - El Ple municipal mostra el seu suport al sector pesquer
El Ple de l'Ajuntament de Palamós s'ha pronunciat per unanimitat en favor del futur de l'activitat...
23/05/2025 - El Marella Voyager fa escala avui amb més de 1.800 turistes
El port de Palamós rep avui la penúltima de les 9 escales de creuer programades per a aquest mes...
23/05/2025 - Jornada de donació de sang al CAP Palamós
Demà dissabte hi ha una jornada ordinària de donació de sang a Palamós. Es farà al Centre...
23/05/2025 - El Racó celebra 50 anys d'història a Palamós
El restaurant El Racó celebra avui 50 anys d'història. Aquest emblemàtic establiment de la...