Comença la verema a la DO Empordà, condicionada per la COVID-19 i amb menys raïm a causa del míldiu

26/08/2020 Societat - Jordi Rodríguez


Vinyes al Mas Eugeni, a Calonge. (Foto: Mas Eugeni)

Vinyes al Mas Eugeni, a Calonge. (Foto: Mas Eugeni)

Els cellers de la Denominació d'Origen Empordà han començat una verema atípica, marcada per les mesures per evitar els contagis de la COVID-19. La verema es preveu amb una menor quantitat de raïm a causa del míldiu, un fong que afecta la vinya i que ha aparegut a causa d'una primavera molt plujosa, per bé que s'espera que la collita sigui de qualitat. Tot i que depèn de la zona i de la varietat, la verema s’ha avançat entre una setmana i deu dies respecte a les dates tradicionals.

El gruix de la producció, bàsicament garnatxes i carinyenes, es collirà durant l’agost i el setembre, i es preveu que la campanya s’acabi a principis d’octubre.
Serà una verema atípica a causa dels protocols de seguretat sanitària que s’aplicaran a les vinyes i als cellers empordanesos a causa de la COVID-19. Un dels més importants ha estat la creació de grups estables als cellers, formats per un màxim de cinc treballadors, que no tindran contacte amb altres grups d’empleats de l’explotació. Controls de temperatura o l’ús d'hidrogel seran altres mesures que s’aplicaran.
La producció a la denominació serà inferior a la mitjana habitual a causa de la incidència del míldiu, un fong que prolifera en condicions de molta humitat i que minva la capacitat productiva de la planta en danyar les fulles i els fruits. Les abundants pluges d’aquesta primavera van crear l’escenari idoni per a la seva proliferació especialment entre les vinyes ecològiques. Segons les previsions de la Comissió Tècnica de la DO Empordà, la producció disminuirà aquest any al voltant del 20 per cent respecte a la mitjana habitual. Toni Roig, president de la comissió tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà.



La incidència del fong ha estat molt desigual, amb vinyes amb afectacions superiors al 50 per cent i d’altres, en canvi, que mantindran o fins i tot milloraran el nombre de quilos collits respecte a la mitjana. L’afectació més important s’ha concentrat a les vinyes de producció ecològica en ser plantacions que no són tractades amb productes fitosanitaris que poden ajudar a contenir el fong. Malgrat tot, s'espera una collita de bona qualitat.
La DO Empordà agrupa a una cinquantena de cellers que treballen vinyes de varietats autòctones i tradicionals per elaborar vins de gran qualitat. A la nostra zona cal destacar dos cellers de Palamós, Brugarol i Celler d'en Marc, i tres a Calonge, Clos d'Agon, Viníric i Mas Eugeni.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...