L'Ajuntament de Palamós no cedirà els seus estalvis a l'Estat

13/08/2020 Política - Jordi Rodríguez


Regiors i regidores de l'equip de govern de Palamós.

Regiors i regidores de l'equip de govern de Palamós.

L'Ajuntament de Palamós no cedirà el seu romanent de tresoreria a l'Estat, en les condicions que aquest ha pactat amb la Federación Española de Municipios y Provincias. Així ho diu l'alcalde del municipi, el republicà Lluís Puig, després de la reunió de la Junta de Portaveus municipal, que es va fer ahir per tractar aquesta qüestió. Puig reclama que els ajuntaments tinguin llibertat per gestionar uns recursos que, en el cas de Palamós, sumen uns tres milions d'euros.

El Decret Llei del govern central diu que els municipis es poden acollir voluntàriament a lliurar els seus romanents a l'Estat. A canvi, aquest els garanteix disposar de liquiditat a interès zero per valor de 5.000 milions d'euros, repartits entre aquest any i el que ve. Aproximadament, això és el 35 per cent de la quantitat total que els municipis espanyols abocarien a les arques de l'administració central. Aquesta es compromet a retornar tots els diners en un termini de 15 anys, abonant un interès del 0'05 per cent. Segons l'Estat, això és un avantatge pels municipis, que ara han de suportar tipus negatius d'interès de fins a mig punt per guardar els seus estalvis al banc. Una quantitat que amb aquest sistema, s'estalviarien. El Decret Llei ha rebut un allau de crítiques dels ajuntaments, tret dels governats pel PSOE, i està pendent de ser convalidat al Congrés dels Diputats al setembre. L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, ja ha confirmat que en aquestes condicions no s'hi acolliran.Puig explica que, si fos el cas, els romanents que Palamós hauria de cedir a l'Estat serien d'uns 3 milions d'euros. Cal tenir en compte, que ara els municipis no es poden gastar lliurement aquests diners. La regla de control de la despesa que va imposar l'anterior govern del Partit Popular, obliga a destinar la major part dels superàvits a eixugar deute. Per això molts ajuntaments demanen que es flexibilitzi la regla de la despesa. És el que diuen les entitats municipalistes catalanes en una moció que l'Ajuntament de Palamós farà seva. Lluís Puig.El govern municipal de Palamós preveu posar a votació aquesta moció en el Ple ordinari del mes de setembre.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...