S'acaba la veda del peix blau, amb preocupació per la poca talla de l'anxova

18/01/2019 Medi Ambient - Jordi Rodríguez


La teranyina 'Agneta', al port de Palamós.

La teranyina 'Agneta', al port de Palamós.

Aquest cap de setmana s’acaba la veda d’un mes que ha fet la flota pesquera d’encerclament del port de Palamós, i el dilluns les embarcacions tornaran a feinejar. La flota del peix blau va incrementar captures durant l’any passat però el repte continua sent trobar exemplars de més talla perquè tinguin un preu més competitiu en el mercat. Els científics insisteixen que l’anxova no creix perquè no troba prou aliment.

La veda del peix blau es fa per ajudar a que els caladors es regenerin i les captures siguin sostenibles. Un objectiu difícil perquè, malgrat aquesta mesura es pren des de ja fa més de 20 anys, trobar peix blau i de bona talla és una fita cada cop més complicada. Quantitativament, el 2018 va ser un bon any. La rendibilitat d'aquesta pesquera, però, deixa més dubtes. L'any passat va suposar el 70 per cent de quilos de peix que va entrar a la llotja, però només el 20 per cent de la facturació. Toni Albalat, patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós.



Els científics creuen que el canvi climàtic i la presència d'espècies invasores han minvat les colònies de plancton i això limita molt els recursos naturals per a l'alimentació del peix blau, sobretot l'anxova. Toni Albalat.



La flota d'encerclament de Palamós la formen quatre teranyines que tornen a la feina aquest dilluns després d'un mes d'aturada biològica. Cal recordar que les barques del Pla de gestió de la gamba estan fent veda fins al 5 de març, i que el mes que ve s'hi afegirà la resta de l'arrossegament.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...