El Fons Escoruela Vidal cedeix 11 pel·lícules a l'Arxiu Municipal

11/01/2019 Cultura - Jordi Rodríguez


L’alcalde Lluís Puig, i Lluís Leyda, descendent de la família Escoruela, signant el conveni de cessió del Fons. (Foto: Ajuntament de Palamós).

L’alcalde Lluís Puig, i Lluís Leyda, descendent de la família Escoruela, signant el conveni de cessió del Fons. (Foto: Ajuntament de Palamós).

El Servei d’Arxiu Municipal de Palamós ha incorporat un paquet d’onze pel•lícules antigues que els ha cedit la família Escoruela Vidal. Les cintes recullen imatges de la vida quotidiana del Palamós dels anys vint del segle passat. Amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, l’Arxiu ja va organitzar l’octubre passat una projecció pública d’aquests documents històrics, que es va fer al Teatre La Gorga.

El fons documental Escoruela Vidal el componen onze pel•lícules en un format de 9,5 mil•límetres a 18 fotogrames per segon, que van ser gravades de forma amateur per al mercat domèstic introduït per l’empresa francesa Pathé. Carme Adroher és la cap del Servei d'Arxiu Municipal de Palamós.L'Ajuntament de Palamós i el Fons Escoruela Vidal han firmat recentment el conveni de cessió d'aquest material inèdit. Les pel·lícules recullen la vida quotidiana pública de la vila. Hi ha imatges del passeig del Mar, de la Festa major, del port, de processons, de futbol, del mercat, o d'activitats escolars i familiars, entre altres. La majoria de les 11 pel·lícules duren entre 9 i 14 minuts. Documents que esdevenen un valuós testimoni històric, explica Carme Adroher.La família Escoruela Vidal va residir uns anys a Palamós durant el primer terç del segle vint, probablement coincidint amb el nomenament, el 1918, d'Andreu Escoruela Gozalvo com a administrador de duanes del port. Tot fa pensar que ell mateix va ser l'autor dels enregistraments. Aquest testimoni històric del Palamós de l'època es pot consultar al lloc web del Servei d'Arxiu Municipal.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...