'Ensenya'm la llengua': reivindicant el lèxic català de la salut

29/11/2018 Cultura - Jordi Rodríguez


El llibre 'Ensenya'm la llengua' es presenta avui a la Biblioteca Municipal.

El llibre 'Ensenya'm la llengua' es presenta avui a la Biblioteca Municipal.

El doctor Toni Beltran presenta avui a Palamós el seu llibre ‘Ensenya’m la llengua’. Beltran, que fa trenta anys que fa de metge a Sant Feliu de Guíxols, vol recuperar en aquest llibre un seguit d’expressions i paraules pròpies del català i relacionades amb la medicina i la salut. Són mots que, segons l’autor, s’estan perdent i que ajuden a una millor comunicació entre el pacient i el seu metge. La presentació d’’Ensenya’m la llengua’ es fa a la Biblioteca Municipal Lluís Barceló i Bou, a les set de la tarda.

El lèxic tradicional del català referit a la salut i a les malalties està en decliu. Aquest és el missatge que vol donar 'Ensenya'm la llengua'. Malgrat s'ha estructurat com un manual de medicina, el llibre parla del llenguatge. De fet, vol ser una eina per recuperar un vocabulari popular i col·loquial que, fins fa uns anys, era molt habitual de sentir a les consultes dels metges. El doctor Toni Beltran ho ha explicat així a Ràdio Palamós.
L'autor considera que si la gent gran, que no va poder estudiar català a l'escola, va aconseguir conservar els mots, és una paradoxa molt trista que, avui, els joves els estiguin perdent. Beltran reivindica el lèxic tradicional català referit a la salut com un vehicle indispensable per a una bona comunicació entre metge i pacient.El doctor Beltran explica que un metge no ha d'espantar mai. Per a això, diu, el llenguatge que es fa servir és molt important.'Ensenya'm la llengua' ha estat editat per Gregal i l'ha il·lustrat Josep Maria Pous-Culí. El seu autor, Toni Beltran, el presenta a les set de la tarda a la Biblioteca Municipal de Palamós, en un acte que serà presentat pel també metge Lluís Vidal. La presentació l'organitzen la mateixa Biblioteca i Òmnium Cultural.Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...