El turisme espanyol a Catalunya va caure després del referèndum

23/04/2018 Serveis


Turistes pel carrer Major de Palamós.

Turistes pel carrer Major de Palamós.

Catalunya va arribar a perdre fins a un 23 per cent de turistes espanyols després del referèndum de l’1 d’octubre de l’any passat. Són dades de l’Institut Nacional d’Estadística que corresponen a l’úlltim trimestre del 2017 i que també evidencien un repunt de prop del 15 per cent del turisme intern a Catalunya. A la Costa Brava centre, la incidència d’aquesta davallada de turisme estatal no es nota tant perquè és un perfil que té un pes relatiu en el global del negoci.

Segons les dades de l'INE, els viatges a Catalunya per part de residents en altres comunitats de l'Estat van caure una mitjana del 9'2 per cent en el conjunt del darrer trimestre de l'any. Les puntes, però, es van assolir en els dos últims mesos del 2017. La davallada més alta, al novembre, va arribar a ser del 23 per cent en relació a l'any anterior. Si la sumen a la del desembre, la mitjana resultant és del 21 per cent. Són dades que coincideixen amb la inestabilitat política generada a partir del referèndum de l'1 d'octubre i també encara amb l'efecte latent dels atemptats de Barcelona i Cambrils, a l'agost. El responsable de Màrqueting de l'Agència Catalana de Turisme, Jordi Secall, admet que l'impacte va existir però assegura que ja s'està en fase de recuperació. En aquest sentit, descarta fer campanyes institucionals per recuperar turisme de la resta d'Espanya.



La caiguda del turisme espanyol en el tram final de l'any passat té la mateixa incidència en tot el territori català?. Sembla que no, almenys si parlem de la Costa Brava centre. En els mesos de tardor i d'hivern l'impacte es fa més relatiu perquè molts establiments estan tancats per ser temporada baixa. A més, el turisme de l'Estat té un pes menor a la nostra zona. Bàrbara Hallé és la presidenta de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria de la Costa Brava Centre.



La davallada del turisme estatal en el tram final del 2017 es va compensar amb els moviments turístics interns a Catalunya, que van generar 3'7 milions de viatges, amb un creixement de quasi el 15 per cent.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...