Tocats per la tramuntana (2022 - 2023)

Programa cultural. Emissió: dissabtes a les 5 de la tarda Producció: Carlos Ribas Guió i escaleta: Jordi Rodríguez Direcció: Yolanda Aguilar Difusió i supervisió tècnica: Abel Espinosa
Sovint als empordanesos se’ns acusa d’estar ‘Tocats per la tramuntana’, un patrimoni que ens fa ser hereus universals d’una forma de vida i d’entendre les coses. Si més no, d’una manera particular. La tramuntana és un vent exagerat que crea cels blaus i radiants i ens fa ser impetuosos i dinàmics. Ja ho deia Josep Pla: ‘prefereixo cinc dies de tramuntana que un dia de garbí’. 'Tocats per la tramuntana' és una sèrie que reflexiona sobre cultura i Empordà. Comptarem amb artistes de diverses disciplines, com música, escultura, teatre, cinema o literatura, amb qui conversarem en espais de la comarca que els siguin simbòlics o importants per la seva vida.
Montse Darnaculleta - Calonge Poble de Llibres
20 de maig de 2023.
'Calonge, poble de llibres' és un projecte transversal que respon a la voluntat de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni de revitalitzar l'activitat socioeconòmica i cultural del poble, a través del comerç, la restauració i la vida social, a la vegada que es potencia l'oci familiar i cultural. És un clar exemple de projecte desentralitzador i de com la cultura pot transformar un municipi i dinamitzar-lo de dalt a baix. Avui passajarem pel nucli antic de Calonge, amb la Montse Darnaculleta, coordinadora del projecte, i visitarem dues de les llibreries que en formen part des de l’inici.
Mireia Sierra
13 de maig de 2023.
El puig del Molí de Vent, a Palamós, acull elements construïts durant la Guerra Civil. És un espai situat en el punt més alt del nucli urbà. Des d’aquest paratge es gaudeix d’una vista privilegiada de Palamós, la badia i Sant Antoni. Aquí ens ha citat la nostra convidada. Diu que aquest parc va ser molt important a la seva infantesa, on hi va passar moltes estones. És la palamosina Mireia Sierra. La Mieria cantava en silenci. Ara, des de fa uns anys, ha alçat la veu. I ho ha fet amb força.
Anna Ferrer Segura
6 de maig de 2023.
En els passejos d’en Litus per l’Empordà no podia faltar visitar un dels espais més emblemàtics i bonics de la Costa Brava. Segurament més a l’hivern que a l’estiu però això ja és qüestió de gustos. Com a bona palafrugellenca, l’Anna Ferrer Segura, l’ha citat a Calella de Palafrugell. Des de les icòniques Voltes passajaran per aquesta postal del litoral empordanès fins arribar a la platja del Canadell. L’Anna sent Calella. És terra. I l’Anna sent i estima la terra. Parlarem de teatre. És integrant, des de fa molt de temps, del popular grup de teatre amateur palamosí Gespa. Però també i, sobretot, parlarem de música.
Santi Cambil
29 d'abril de 2023.
Santi Cambil és de Calonge però la seva gran passió és el barri de Triana, a Sevilla, que ha visitat infinitat de vegades per amarar-se de música i de vida. La seva història com a intèrpret és digna de ser explicada i gens habitual. Va aprendre a tocar la guitarra amb 37 anys! Abans no sabia ni un sol acord ni hauria pensat mai que aquesta acabaria sent la seva gran passió i la seva futura feina. Ara, juntament amb la seva dona, l’Anna, ha agafat les regnes del bar restaurant Fitor, una masia emblemàtica al costat de l’ermita, en un paratge on el temps s’atura i la vida passa sense pressa.
Tona Gafarot
22 d'abril de 2023.
La Tona Gafarot cita en Litus al peu de les Gavarres. A Can Pont, masia familiar i casa seva des de fa uns anys. Exploraran de dalt a baix aquest fascinant indret i parlaran, sobretot, de música. La Tona és cantant i compositora. Té dos treballs de llarga durada: Alba Sísmica (Autoeditat, 2014) i El foc, el caliu i la cendra (Comiuniti Music, 2021). L'any 2012 va guanyar el concurs Altaveu Frontera de Sant Boi de Llobregat. Més tard, l'any 2015, va guanyar el primer premi al Concurs de la Cançó de Salitja, amb la cançó Adela.
Clara Esteve
15 d'abril de 2023.
La Clara Esteve diu que és una workaholica sense remei. Per què? Perquè li apassiona la seva feina. Es va formar a la Idep Barcelona, va començar en el món de la moda des de molt jove, a la firma barcelona TCN. Amb una trajectòria professional de 16 anys a l’empresa, al 2015 engega el seu projecte personal. Crea Clara Esteve Studio, a Calonge, on elabora col·leccions per a diferents marques i dissenyadors externs. Al 2016, treu la seva primera marca pròpia: All That She Loves.
Eli Fernández
1 d'abril de 2023.
Vull cantar. Quan algú fa aquesta afirmació des de ben petita és que té clara la seva vocació. És el cas de l’Eli Fernández que, no obstant, va patir les mancances que hi ha en segons quins pobles alhora de formar en tècnica vocal. I, per tant, toca marxar. Complementant els estudis de magisteri, la seva altra feina i passió, la docència, es va formar en cant i teatre musical a Eòlia. Va fer cursos a l’Escola Superior de Música de Catalunya, l’ESMUC, i flamenc, al taller de músics.
Olga Cobos
25 de març de 2023.
La vida és moviment i el moviment expressa l’ànima. Aquesta frase defineix literalment la filosofia del projecte artístic de Cobosmika Company. Creada l’any 2000 per la palamosina Olga Cobos i l’eslovac Peter Mika, la companyia torna al 2004 al poble natal de l’Olga on s’estableix com a companyia resident del Teatre La Gorga. Des de fa uns anys tenen la seva seu a Vall-llobrega on avui conversarem amb l’Olga sobre els projectes de formació, amateur i professional, que desenvolupen amb la companyia però també repassarem la trajectòria d’una de les ballarines i creadores més importants de l’escena internacional del nostre país.
Lídia Lobato
18 de març de 2023.
Calonge s’ha convertit en la primera 'booktown' de Catalunya, en un projecte transversal que ha permès revitalitzar el nucli antic amb l'obertura de 7 llibreries. Totes amb les seves peculiaretats i temàtiques. Però faltava un nexe d’unió. Un punt de trobada entre els llibreters on completar la jornada en un ambient distès, relaxat, amable i un xic bohemi. I aquí és on apareix ‘La Fàbrica de Calonge’, una llibreria especialitzada en música on, a banda de llibres, es poden trobar vinils i altres articles relacionats amb aquest art.
Àlex Brull
11 de març de 2023.
Que l’Àlex Brull seria actor ho sabia tothom que el va conèixer des de petit. A l’evident talent per la interpretació si suma una simpatia desbordant, una energia contagiosa i una tenacitat implacable. Amb ell farem un reconegut per Pals, el poble on viu, després d'haver passat llargues temporades a Barcelona i a Madrid. Pel camí, més de dues dècades deixant empremta com actor, director i, des fa temps, també en la docència de la interpretació.
Ukuphila
4 de març de 2023.
Amb la Maria Fernàndez anem fins a Sant Llorenç de la Muga, a un bosc secret i amagat que ningú coneix. Només les fades. Ah, per cert. La Maria canta. I molt bé. La seva veu és orgànica com la terra molla de Sant Llorenç. Les seves melodies són pluja que t’acarona la pell. ‘La meva pell’. La seva pell. El seu és un cant a la vida i ‘Vida’ és precisament el significat d’Ukuphila, tal com va decidir batejar-se.
Ochun
25 de febrer de 2023.
Avui visitem Madremanya, un dels pobles medievals més bonics de Catalunya. Descobrim una imponent masia anomenada ‘Can Obert’, un espai bucòlic, genuí, residència d’artistes d’arreu del món. Allà va créixer la nostra convidada d’avui, l’Ochun, rodejada de cultura i natura. La seva mare i germana són artistes i, des fa ben poquet, l’Ochun també. Concretament, escriptora.
Belén Caparrós
18 de febrer de 2023.
Avui parlem de patrimoni. Concretament, de patrimoni marítim de la Costa Brava. D’això en sap una estona la nostra convidada. Filla i cosina de pescadors, la Belén Caparrós és una apassionada del mar. Porta deu anys en el sector de la comunicació i la innovació dissenyant estrategies per a projectes, marques i institucions. Però el que realment motiva la Belén és ajudar les persones.
Eli Valls
11 de febrer de 2023.
L’Eli Valls és una palamosina amant de la xocolata que sempre ha tingut clar que se sent feliç dalt d’un escenari. Els musicals i el teatre van acabar de convèncer l’Elisabet Aguilar Valls que el seu primer alter ego és el que la feia somriure i vibrar de debó. Però, com a bona amant de la físicia, es manté en moviment constant. De Palamós passa a Barcelona a estudiar musicals a l’escola de Coco Comín.
Laia Lladó
4 de febrer de 2023.
Sacrifici, esforç, dedicació i constància. Quatre manaments que la Laia Lladó predica amb metòdica responsabilitat. Si hi afegim passió, una energia desbordant i un talent innat, es completa el combo perfecte. ‘Jo vull ballar!’. La palamosina ho tenia clar des de ben petita. Aquest era el seu pla A. Bé, l’A, el B, el C i el D, perquè pel cap d’aquesta jove palamosina no hi havia ni un bri de dubte que la dansa és i serà la seva vida. I els fets proven que no estava equivocada
Albert Fort
28 de gener de 2023.
Poc s’ho podien imaginar l’Albert Fort i els seus companys de BUP a l’escola Vedruna de Palamós, l’Albert Darnés i en Narcís Palahí, quan a principis dels 90 van decidir que volien formar un grup de música. El van batejar com a Fes-te Fotre i, apadrinats pels Pets, van voltar Catalunya en la segona fornada del moviment del Rock Català. Després d’uns quants discos i concerts a les esquenes es van acomiadar amb un directe al Teatre La Gorga de Palamós. Però per treure’s el cuquet de Fes-te Fotre va aparèixer Diversiones. Primer com una broma i ara ja com un fenomen de masses consolidat.
Keko Domènech
21 de gener de 2023.
Segons la seva nota biogràfica al twitter, en Keko Domènech és músic, cantant i coreògraf. Pocs dels que, darrerament, gaudim dels concerts d’aquest artista palafrugellenc afincat a la Bisbal, sabíem que les seves primeres incursions professionals van ser en el món de la dansa. També és veritat que els darrers tweets són de 2014 i, probablement, en Keko tampoc sabia aleshores que la música aniria paulatinament ocupant posicions de prioritat en les seves inquietuds culturals.
Joan Rubau
14 de gener de 2023.
"El saben aquel que diu" que és un noi de Palafrugell, fort i corpulent, alt com un Sant Pau, i que com l'incrèdul Saül de Tars un dia va veure la llum i va decidir evangelitzar a tort i a dret? La diferència és que la fe d'en Joan Rubau li va despertar un altre profeta. O, més ben dit, profetes. Freddie King, Muddy Waters i B. B. King li van obrir la porta del blues. I ja no l’ha tornat a tancar.
Maria Cambil
7 de gener de 2023.
Crear, escriure, dirigir, actuar, fer música, inserir en la societat, pensar, debatre, transformar, fusionar-ho tot… Cadascuna d’aquestes coses emana i omple la Maria de maneres diferents. No ho pot evitar. Ella mateixa es pregunta: per què evitar-ho? Actriu, dramaturga, directora i pedagoga teatral. A banda de totes aquestes coses, la Maria Cambil és de Palamós i viu a Girona, ciutat que la va acollir en la seva etapa formativa a l’Escola Universitària ERAM de Salt on es va graduar en Arts Escèniques.
Pastorets dels Showboys
31 de desembre de 2022.
Un despistat que veu Pastorets dels Showboys en una cartellera d’un teatre pot pensar que està davant d’un espectacle del Paralelu als anys 80, amb cuixa lleugera, plomes i corsé. Clar que si comparem l’obra original de Folch i Torres amb l’esbiaixada i estripada versió que des del 2002 fa aquesta entitat palamosina per festes de Nadal, perdre les nits al Molino podria recomenar-se als campaments d’escolanets.
Marta Bellvehí
17 de desembre de 2022.
Marta Bellvehí va néixer a Palamós el 1989. És il·lustradora i dissenyadora gràfica. Ha treballat per a la revista Enderrock il·lustrant cançons, ha dissenyat cartells de festivals, ha fet il·lustracions per a llibres, ha col·laborat amb Catorze i ha dibuixat en directe durant els concerts dels artistes Cesk Freixas, Andrés Suárez i Els Amics de les Arts.
Gespa Teatre
10 de desembre de 2022.
La definició d’amateur al diccionari és la persona que practica per plaer una activitat sense rebre, habitualment, diners a canvi. Etimològicament, però, amateur vol dir ‘el qui estima’. Per tant, si ho escenifiquem en un context cultural, parlarem d’amor a l’art. Les companyies de teatre com Gespa se’ls afageix l’adjectiu amateur perquè certament no reben una retribució econòmica per les seves obres. Però professionals ho són com els qui més.
Francesc de Paula Muñoz 'Japan Records'
3 de desembre de 2022.
Polivalent és un adjectiu que s’aplica a allò o algú que resulta valuós en diferents situacions i que ofereix moltes prestacions. Tocar de tot, vaja. Com el nostre convidat d'avui. En Francesc de Paula Muñoz, conegut entre els amics com a Xeco, va veure que potser amb el futbol de la Salle Palamós no era tant polifacètic com quan va agafar per primera vegada una guitarra.
Joanna Ureña
26 de novembre de 2022.
La Joanna Ureña Perpiñá és del 2000. De l’anomenada generació Z o de vidre. Però això ja ens ho desmuntarà en cinc minuts. Devora llibres i és una apassionada del teatre. És graduada en Arts Escèniques per l’Escola Univesitària ERAM, centre adscrit a la Universitat de Girona. S’ha format en teatre esotèric al Laboratorio de Barcelona.
Toni Molina
19 de novembre de 2022.
Si et dius Antonio Molina és pràcticament inevitable que el teu camí no estigui predestinat a la música. Però, en Toni poques coses té en comú amb l’emblemàtic referent de la cobla. La seva relació amb les notes i corxeres l’ha fonamentat a base de cops de caixa, redobles de tambor i un tempo de rellotge suís. Un altre dels integrants de la famosa lleva bisbalenca del 77.
Meritxell A. Valls
12 de novembre de 2022.
Avui agafem crispetes i anem a cinema. Bé, el que queda de cinema a Palamós perquè el Kyton s’ha convertit en un super i pisos i l’Arinco… Ai, l’Arinco! Palamós sembla predestinat a perdre definitivament sales de cine comercial però, per sort, això no és proporcional amb el talent que aquest municipi empordanès genera en el futur del setè art. La nostra convidada és la directora palamosina Meritxell A. Valls.
Tània Font
5 de novembre de 2022.
Diuen que l’art és un procés d’organització d’elements en una forma que apel·la els sentits i les emocions. Per a la nostra protagonista és molt més que tot això. És una manera d’entendre el què la rodeja i la millor manera d’expressar-se. La Tània Font comunica en tres dimensions, sense paraules i amb un talent i originalitat que no deixen ningú indiferent.
Jaume Pla 'Mazoni'
29 d'octubre de 2022.
Dir-se Pla a l’Empordà comporta un pes cultural afegit a les esquenes. En Jaume no té cap vincle familiar amb l’autor del Quadern Gris però, com el bon vivant de Palafrugell, també té habilitat per descriure què passa al seu voltant amb melodies. Jaume Pla és un dels exponents de la lleva del 77, una generació de bisbalencs que va dedicir que la música era la forma que volien expressar-se al món.
Xavier Calvet
22 d'octubre de 2022.
En Calvet somriu. Sempre somriu. És difícil compartir estones amb aquest bagenc de naixament i ganxó d’adopció i que no et contagïi una mirada positiva per entomar la vida. I això no vol dir que no sigui crític i compromès. En Xavier Calvet té molt clar què vol i com vol que soni. Des de fa temps. I més ara, passats els 40.
Miquel Abras
15 d'octubre de 2022.
En aquest primer pòdcast de la sèrie "Tocats per la tramuntana" repassem la trajectòria artística del músic de la Bisbal d’Empordà, Miquel Abras, que aquest 2022 celebra 20 anys als escenaris. Passejarem amb ell per Palamós i per Verges i ens mostrarà com és el seu dia a dia i les persones que l’inspiren.


Sèries

  • Tocats per la tramuntana (2022 - 2023)
    Programa cultural. Emissió: dissabtes a les 5 de la tarda Producció: Carlos Ribas Guió i escaleta: Jordi Rodríguez Direcció: Yolanda Aguilar Difusió i supervisió tècnica: Abel Espinosa
  • Programes especials informatius
    Al llarg de la seva història, l'emissora ha realitzat diversos programes informatius amb motiu d'aconteixements especials: plens monogràfics, debats electorals, el referéndum de Castell,... etc. Els programes especials informatius han estat majoritàriament, retransmissions en directe amb motiu d'actes i esdeveniments de significativa importància pel nostre municipi.
  • Tal com raja (2018 - 2022)
    Programa d'opinió. Emissió: dijous a les 17:30 h - Repetició a les 23:20h
  • Temps afegit (2018 - 2022)
    Programa informatiu. Emissió: dijous a les 12:05 h . Repetició a les 23:45h
  • Tal com som (2018 - 2022)
    Programa informatiu. Emissió: dilluns a les 12:05 h i en segona emissió a les 17.30h
    Direcció i presentació: Jordi Rodríguez i Carles Ribas.
  • Amb xancletes! (2018)
    Programa d'entreteniment. Emissió: de dilluns a divendres entre les 10:05h i les 12:45h.
  • La tertúlia (2014 - 2019)
    Programa d'opinió. Emissió: dijous a les 17:30 h
  • Taula esportiva (2014 - 2018)
    Programa informatiu. Emissió: dijous a les 12:05 h
  • L'entrevista (2014 - 2018)
    Programa informatiu. Emissió: dilluns a les 12:05 h i en segona emissió a les 17.30h
    Direcció i presentació: Jordi Rodríguez i Carles Ribas.
  • El Reportatge (2014 - 2017)
    Programa informatiu. Emissió: dissabtes a les 11:15h i a les 14:15h. Diumenges a les 12:00h i a les 15:30h

Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...