El canvi de nom del carrer de Remigi Robau, en espera

17/08/2017 Societat


El carrer porta el nom d'un ex-combatent del bàndol franquista que va pertànyer a la Falange Española Tradicionalista y de las JONS.

El carrer porta el nom d'un ex-combatent del bàndol franquista que va pertànyer a la Falange Española Tradicionalista y de las JONS.

Més de dos anys després que el Ple de l'Ajuntament de Palamós aprovés una moció en aquest sentit, el canvi de nom del carrer de Remigi Robau i Morató encara haurà d'esperar. L'alcalde del municipi, Lluís Puig, d'Esquerra Republicana de Catalunya, diu que la prioritat de l'equip de govern, pel que fa al compliment de la Llei de la memòria històrica ha estat fer invisible la simbologia franquista, i que el següent pas serà el nomenclàtor municipal.

El carrer de Remigi Robau i Morató connecta el carrer de Roqueta amb el de Mossèn Gaspar Bosch, al barri de les Cases Noves de Palamós. Des del 1961 porta el nom d'un ex-combatent del bàndol franquista que va pertànyer a la Falange Española Tradicionalista y de las JONS. La moció pel canvi de nom es va presentar al Ple del 28 de juliol del 2015, per iniciativa de la Candidatura d'Unitat Popular. El text, que es va aprovar per unanimitat de tots els grups, instava l'Ajuntament de Palamós a tramitar el canvi de nom del carrer, retirar les tres plaques que actualment l'identifiquen i lliurar-les a l'Arxiu Municipal perquè se'n faci ús per a projectes de recuperació de la memòria històrica. Han passat més de dos anys i encara no s'ha donat compliment al contingut de la proposta. L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, explica per què.



Recentment, l'Ajuntament de Palamós ha anul·lat les plaques que anuncien el nom del grup d'habitatges 'San Juan', a l'Eixample Nord, i el de 'Pagès Costart', al barri de les Cases Noves. Aquests elements van ser ubicats als anys 50 del segle passat en aquestes promocions d'habitatges per la Delegación Nacional de Sindicatos. Solen incloure el símbol falangista del jou i les fletxes i s'han tapat amb uns plafons metàl·lics on es pot llegir en català el nom del grup d'habitatges, el nombre de cases i l'any de construcció. L'actuació també afecta les plaques de l'antic Ministerio de la Vivienda i la simbologia de la Obra Sindical del Hogar, en aquests mateixos barris. Així mateix, la Guàrdia Civil ha fet tapar l'escut amb l'àliga imperial que hi ha a la façana de la seva caserna de Palamós.



Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...