La col·laboració ciutadana ajuda a dibuixar l'expansió del mosquit tigre

27/07/2016 Medi Ambient


El mosquit tigre és un dels objectius del projecte Mosquito Alert.

El mosquit tigre és un dels objectius del projecte Mosquito Alert.

La manera de lluitar contra les plagues de mosquits està introduint des de fa un temps noves estratègies. Per exemple, la ciutadania pot ajudar a recollir dades sobre la presència dels insectes a través d'una aplicació per a telèfon mòbil. Estem parlant de Mosquito Alert, un projecte amb l'aval del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, i l'Obra Social La Caixa. Inicialment es va centrar en el mosquit tigre, però ara també està sent útil per detectar el mosquit de la febre groga o el que transmet el zika.

Inicialment, aquesta APP es deia 'Atrapa el tigre' i era un sistema de seguiment centrat només en la recerca del mosquit tigre. A través de l'aplicació qualsevol ciutadà podia informar si havia vist un mosquit d'aquesta espècie i enviar-ne una fotografia per tal que els experts poguessin validar si veritablement ho era. Aquest sistema ha ajudat a dibuixar el mapa de l'existència del mosquit tigre. Les segones residències, amb acumulacions d'aigua de pluja que no es netegen perquè l'ocupació és temporal, han fet que la zona de costa hagi estat una de les més vulnerables a la consolidació del mosquit tigre. Aquesta espècie es va detectar per primer cop a Catalunya fa 12 anys. A les comarques gironines hi és des de en fa 8 i, concretament a Palamós, es va detectar l'any 2011. Ara, la tendència que segueix és expandir-se cap a l'interior del país. Frederic Bartumeus és el responsable del projecte 'Mosquito alert'.En el darrer tram del passat curs uns 7.000 alumnes de cinquè de primària de les escoles gironines van participar en la setena edició del Projecte Educatiu del mosquit tigre. És una iniciativa del servei de salut pública de la Diputació de Girona, el Dipsalut, i del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, amb la finalitat que la mainada aprengui a identificar les larves del mosquit tigre i a combatre aquesta espècie invasora.


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...