Gerardo Boto insisteix en l'origen romànic del claustre del Mas del Vent.

21/07/2015 Cultura


Gerardo Boto al claustre del Mas del Vent, en una imatge d'arxiu.

Gerardo Boto al claustre del Mas del Vent, en una imatge d'arxiu.

El professor d'Història de l'Art Medieval de la Universitat de Girona, Gerardo Boto, aporta nous arguments per demostrar la seva tesi que el claustre que hi a la finca palamosina del Mas del Vent, és d'origen romànic. Una revista francesa publica el resultat de les darreres investigacions de Boto, centrades en l'episodi de la compra de pedres antigues a Salamanca, per part del promotor de la construcció del claustre.

L'empresari Hans Engelhorn va comprar el Mas del Vent l'any 1955. Tres anys més tard, va adquirir el claustre presumptament romànic, que estava muntat en un solar de Ciudad Lineal, a Madrid, i el va traslladar a Palamós on està en l'actualitat. El promotor d'aquesta construcció havia estat Ignacio Martínez Hernández, un marxant d'antiguitats mort ja fa gairebé seixanta anys. La publicació francesa 'Les cahiers de Saint Michel de Cuxà' recull la intervenció que Gerardo Boto va fer l'any passat en unes jornades sobre art romànic realitzades a la Catalunya Nord. Boto va explicar que hi ha constància documental que Ignacio Martínez va comprar remeses de pedra antiga al Bisbat de Salamanca, l'any 1917. Per bé que la inversió va ser de només 750 pessetes de l'època, el professor ho veu factible perquè, el Bisbat estava venent aquest tipus de material a preus molt baixos. Gerardo Boto recorda que el claustre és de pedra de Villamayor, però descarta que Martínez comprés material sense tallar en aquestes pedreres de Salamanca. Per tant considera que la pedra adquirida el 1917 és la que va servir per muntar el claustre a Ciudad Lineal. L'historiador abona així la seva tesi que el conjunt del Mas del Vent prové de l'antic claustre de la catedral vella de Salamanca i, per tant, és romànic autèntic. Aquesta teoria contradiu l'informe oficial encarregat per la Generalitat al catedràtic Eduard Carbonell, que conclou que el claustre és una reproducció historicista de començament del segle vint. Arran d'aquest informe, la Generalitat va decidir arxivar el procediment obert per qualificar el conjunt com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Cultura va deixar la porta oberta a què l'Ajuntament de Palamós li donés una protecció local. Això no està resolt però, des de començament d'aquest any, el claustre està obert a visites públiques un dissabte al mes, a partir d'un acord entre el municipi i la propietat.



Totes les notícies:


Fem servir cookies per a millorar els nostres serveis, cerques i informació mostrada. Si segueix navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Aquest missatge no es tornarà a mostrar.

Més informació...